Znate da ste toksični šef | BA.burnbrightlove.com

Znate da ste toksični šef

Znate da ste toksični šef

By Annamarie Houlis

Možda ćete biti posvećena vaše kompanije, a možda misliš da si etički poslodavca, ali samo zato što istinski stalo svoj rad i svoje osoblje, ne znači da uvijek voditi da osoblje na najbolji mogući način.

Kako se navodi u surveycommissioned Lin Taylor Consulting, zaposleni otpada 19,2 sati nedeljno brinući o tome što njihovi šefovi reći ili učiniti - od kojih je 13 javljaju tokom radne nedelje i 6.2 koje troše svoje vikende.

Ako želite da vaš zaposleni fokusirajući se na njihov rad, umjesto brige o vama, važno je prepoznati kada ste kao toksični gazda. Evo 10 znakova.

Stavljanje na Vaš ured Holiday Party Hat u #MeToo Moment

1. Vi ne povežu sa svojim zaposlenih

A otrovne šef ne provode vrijeme uspostavljanja odnos sa onima kojima upravljaju. Sticanje povjerenja ključno je za svoje zaposlene da se osjećaju ugodno izražavajući zabrinutost i karijeru goalsand s tobom.

2. Ne daju konstruktivne kritike

Studije pokazuju da žene imaju manje šanse da dobiju vrijedne feedbackon godišnje revizije performanse u odnosu na muškarce. Budite sigurni da dajete sve svoje zaposlene jasno, konstruktivne povratne informacije; Isto tako, postavite očekivanja i mjerljive ciljeve.

3. Vi mikro upravljanjem

Ako ste previše ohol, vaše osoblje neće biti u stanju da efikasno postići ništa. Ne zaboravite da nije uvijek potrebno znati play-by-play svakog sastanka, razmjena e-mail i telefonski poziv, tako dugo dok vaši zaposlenici su uzimajući njihov rad na vrijeme i oni rade dobro.

4. Ne poštuju privatnost

Ako postoji problem trebate razgovarati sa zaposlenim, to je najbolje da se osigura privatne konferencijsku salu ili zatvorenog poslovnog prostora da se razgovor. To je demorališuće, ponižavajuće i nepravedan da se ovi razgovori pred kolegama ili putem e-maila lanaca s više zaposlenih prosleđeno. Osim toga, to je neprofesionalno u vaše ime.

15 Načini na radnom mjestu će promijeniti za žene u 2018. Prema mišljenju stručnjaka

5. Vi rangirati vaše osoblje

Nudeći poticaja učinak je pametan način da zaposleni motivirani i povećati na radnom mjestu moral. Ali rangiranje članova tima na osnovu njihovih nastupa u odnosu na jedan drugi skretanja kolege u konkurente, a to bi ti se ured u uzgoj tlo za sistemsku pol predrasude.

6. Ne dati kredit gdje zasluge

Priznajući dobro obavljenog posla je često jednako važan kao priznaje prostora za poboljšanje. Po kojima se hvali napore zaposlenika, ti ohrabrujući ih da nastave sa svojim teško radim na taj način.

7. Ne dobrodošao povratne informacije

Shakespeare je jednom rekao nešto u stilu: "A dobar šef misli her- ili sebe da bude mudar, ali mudar šef zna her- ili sebe da je budala." Pa, ne quitelike to. Vaši zaposlenici rade na čelu vaše kompanije - da su na terenu rukovanje sa vašim klijentima, angažovanje jedni sa drugima; oni mogu imati uvid u područja iz kojih si malo više odvojiti. Dobro bi bilo da ih sasluša.

8. Ne voditi primjer

Lider je neko ko utiče na ponašanje, stavove i misli drugih - lider vodi. A najbolji način da se njegovati kulturu kompanije koja je poverenja, progresivne i produktivan je vodeći primjerom.

9. Ti ne stalno zaposlenih vrijednosti "off

Vrijeme godišnjih odmora je korist i jedan koji je od ključne važnosti za zdravlje, moral i produktivnost zaposlenih. Bez obzira na sve sklonosti na e-mail ili zaposlenima telefon dok su sa sat, njihovo slobodno vreme je da se poštuju. Osim toga, treba poticati.

5 Izgovori vaš šef je bolesna pretresa

10. Vi ne pružaju podršku ili opravdano sponzorstva

Žene u konkretnoj borbi da dobiju podršku autoriteta - pogotovo ako rade pod muških šefova, koji su zauvijek umorni angažovanja jedan-na-jedan s njima kao seksualni harassmentclaims pomesti nacije. Oni su manje sponzora u karijeri iz tog razloga. To je rekao, u jednom trenutku, allemployees će trebati podrška. Dobar šef će upravljati svojim timovima; veliki gazda ne samo da će upravljati, ali oni će također izazov, podrška i sponzora (kada je opravdano).

Povezane vijesti


Post Živeti

Ovi fleksibilni honorarni poslovi su savršeni za kršenje studenata

Post Živeti

Da li je vaše radno mesto otrovno ili samo mrzite svoj posao?

Post Živeti

11 fleksibilnih poslova savršeno za radne majke

Post Živeti

6 savjeta za sigurno govore na sastancima (čak i kada ste zabrinuti)

Post Živeti

Evo kako se zove seksualno uznemiravanje

Post Živeti

Tom colicchio nije ljubitelj fensi hrane kod kuće

Post Živeti

Arianna Huffingtonova vrhunska zdrava hrana, fitnes i saveti za spavanje

Post Živeti

Da li ćemo moći putovati pre nego što postignemo rodnu ravnopravnost na poslu?

Post Živeti

Kako ova mompreneur stvara pozitivne promene kroz svoju odjeću

Post Živeti

Osećam se sakriven u svom šefu da varam naše kupce

Post Živeti

Zašto ljudi koriste pojmove womyn i womxn umjesto žena?

Post Živeti

Vodič kroz medeni mjesec u Čarlston, Južna Karolina