Slučaj br. 1 koji dovodi do otkaza milenijala | BA.burnbrightlove.com

Slučaj br. 1 koji dovodi do otkaza milenijala

Slučaj br. 1 koji dovodi do otkaza milenijala

By Annamarie Houlis

Više od trećine radne snage u SAD-u je u dobi između 18 i 34 godina, što znači millennialshave nadmašio Generation X da predstavljaju najveći dio američkih radnika. To je kritična, onda, da kompanije znaju kako da zaposle i zadrže Milenijumovci - i studije pokazuju da to nije sve o pivu slavine u njihovim zajedničke kuhinje, zanat kavu ili pecivo petkom.

Istraživanja recentlycommissioned strane Jive komunikacije u Utah je utvrdio da fleksibilno radno vrijeme, mogućnost da rade na daljinu, brzo tehnologije i otvoreno društvo cultureare ključ oporavlja u Milenijumovci i zapravo držeći ih oko. Broj 1 razlog Milenijumovci napuste svoja radna mjesta, istraživanje je pokazalo, je zato što se ne sviđa atmosfera njihovih ureda - mješavina svih tih faktora.

Kreće za posao bila najbolja odluka sam ikada napravio - ovdje su 5 razloga zašto

Jive komunikacije pogledao 2.000 Milenijumovci i pitao ih o njihovim zahtjevima na radnom mjestu i zašto odu. Trideset sedam posto, rekao je imati posao sa fleksibilnim hoursis bitne, a četvrtina onih koji su prijavili ostavio posao jer nisu mogli raditi fleksibilno. Sposobnost rada remotelywas također važan faktor za 63 posto Milenijumovcima ispitanika, koji su rekli da možda neće biti zainteresirani za buduće poslove, ako rade na daljinu nije bila opcija. Šezdeset četiri posto Milenijumovcima anketiranih također rekli da će napustiti posao ako bi bilo previše teško da se bolesni ili lično dana. U međuvremenu, više od 70 posto izjavilo je da snažno brzo vole tehnologiju u ordinaciji, i bez njega, rekao je 20 posto Milenijumovcima ispitanika bi zapravo otkaz.

Ali broj 1 razlog su napustili je zbog toga što jednostavno nije dobro vibe sa svoje funkcije atmosfera. U stvari, istraživanje je pokazalo da je prosječna hiljadugodišnje je već imao tri posla, a većina njih početi tražiti drugi posao prije nego što je pogodio znak tri godine u svojim sadašnjim pozicijama. Još 24 posto samo na posao za šest mjeseci do godinu dana prije nego što počnu ponovo u lov, a 30 posto start tražim između godinu i 18 mjeseci.

"To je teško dobiti posao obavlja u lošem ili neefikasne okruženju, zbog čega prioritizinga zabavan i pozitivan ured culturewith efektivno radno rješenja je imperativ za kompanije u zadržavanju i razvoju hiljadugodišnje osoblje", rekao je John Pope, izvršni direktor Jive komunikacije.

Zašto biste trebali Uvijek Say Yes to da informacioni Intervju

Ovi brojevi nisu toliko iznenađujući, međutim. Prethodna istraživanja izvući slične rezultate. Kako se navodi u 2014. Izvještaj o The Intelligence Group, 72 posto millennialswant da im bude svoj gazda jednog dana, a prema 2015. Godinu istraživanju računovodstvena firma Ernst & Young, Milenijumovci su najvjerovatnije generacije kažu da bi promijenilo posao ili karijere, odustati promotionopportunities, kretanje njihovih porodica na drugo mjesto ili se smanjenje plate da imaju fleksibilnost i bolje upravljanje radom i porodičnog života.

Da, gotovo sve Milenijumovci rade za više novca i dobrog zdravlja koristi (više od polovine Milenijumovcima reći kompenzacija je važnije da ponudu za posao od korporativnih misija), ali gotovo svi od njih ne bi razmotriti radi za manje, za čak 12 posto , za neke druge povlastice. Milenijalci su spremni da se odreknu procenat njihove salaryfor dugoročnu sigurnost posao, managementstructure koja naglašava mentorstvo, bolje karijere putanju i, pogodili ste, fleksibilno radno vrijeme, prema istraživanju iz softvera ankete firme Qualtrics i rizičnog kapitala firma Accel Partners (a Qualtrics investitor).

Istraživanje ukazuje na ukupno 77 posto Milenijumovcima bi bio spreman da se salarycut od najmanje 3 posto u zamjenu za dugoročnu sigurnost posla. Šezdeset i sedam posto će biti spremni da se smanjenje plate od najmanje 3 posto na posao u kompaniji koja nudi dobre mogućnosti za mentorstvo. A oko 76 posto Milenijumovcima će biti potrebno smanjenje plate od najmanje 3 posto raditi za kompaniju koja nudi fleksibilno radno vrijeme.

U skladu sa Jive Communications nedavnom istraživanju, glavnina Millennials Qualtrics ispitanika (80 posto) je rekao i kulturom kompanije sa kojom mogu Jibe im je važno. Oni traže kompanije koje naglašavaju osobnog rasta iznad svega.

Dakle, dok su kompanije su oporavlja Milenijumovci sa u ordinaciji igre i sport mogućnosti, oni zadržavajući Milenijumovci s obećanjima o sigurnosti posla, mogućnosti mentorstvo i fleksibilnost. To znači da, suprotno uvriježenom mišljenju, Milenijumovci nisu nužno lijeni posao-hoperi Americi misle da su. Pew Research Center je nedavno prijavio hiljadugodišnje radnici su zapravo jednako vjerojatno da se drži svoje employersas Gen Iksovci bili kada su bili mladi odrasli. U stvari, među fakultetski obrazovanih, Milenijumovcima imati još više mandata nego Gen Iksovci učinio 2000. Godine kada su bili istih godina kao i današnje Millennials. Kada oni hop posao, to je za legitimne navedenih razloga.

Forbeswriter Rick Gillis ističe da je ono što isdifferent o Milenijumovci je veličine svoje generacije.

"Bum počeo povlači na otprilike u isto vreme Milenijumovci počeli da ulaze u radnu snagu, a na njemu se nalazi problem: Nema dovoljno Gen X'ers ​​okolo zatrpavanje ubrzano omotač radne snage", objasnio je on. "Stoga, postoji potreba da se promoviše Milenijumovci iznad entry-level i na sredine za upravljanje i višim položajima da oni mogu ili ne mogu biti spremni. U 'posao bunkeri' reaguju na vrlo bogat i unosnom tržištu rada. Ponude su dolaze brzo i žestoko. I ti bi uzeti intervju (e) i razmotri da u pokretu, tako da ako stvarno želite da postavite krivicu negdje, ne ukazuju na mlade ljude koji skaču u mogućnosti. "

"Ono što bih bio Kad porastem?": Kako pronaći odgovor Ako ste već odrasla osoba

Možda je to biznis, a ne Milenijumovci koje je potrebno da malo prilagođavanje. Ili možda samo malo od oboje.

Povezane vijesti


Post Živeti

9 poklona smo umorni od svake godine

Post Živeti

Pročitajte ovo prije nego što se zahvalite veteranu za njihovu službu na dan spomenika

Post Živeti

11 fleksibilnih poslova savršeno za radne majke

Post Živeti

Najbolji tweets koji sumiraju naša osećanja u vezi sa izborima

Post Živeti

Složio sam se da budem saradnica sa deveruškom, ali ne mogu to priuštiti

Post Živeti

Ove 30 kompanija su rangirale kao najbolje mesto za žene koje rade 2018. godine

Post Živeti

Ja sam bio profesionalno oženjen (da, to je stvar)

Post Živeti

Koji predsjednik vrhovnog suda trampira izbor za žene

Post Živeti

Ovi zdravstveni izleti su mjesto gdje treba malo R & R

Post Živeti

21 smešne grupe i trio halloween kostimi ideje

Post Živeti

6 stvari koje treba znati o fredericku bantingu, čovjeku iza današnjeg Google dudlera

Post Živeti

6 razloga što će vam se svidjeti karibski sist eustatius