Ove 30 kompanija su rangirale kao najbolje mesto za žene koje rade 2018. godine | BA.burnbrightlove.com

Ove 30 kompanija su rangirale kao najbolje mesto za žene koje rade 2018. godine

Ove 30 kompanija su rangirale kao najbolje mesto za žene koje rade 2018. godine

15 Znaci imate Toxic Boss

Za razliku od mnogih drugih "najboljih mjesta za rad" liste, naša se ne urednički određen. Mi smo jednostavno u prosjeku odgovore na tri pitanja koja više od 14.000 žena su odgovorili u svojim anoniman posao reviewson našim stranicama: 1) Koja je vaša ukupan nivo zadovoljstva poslom u ovoj kompaniji? 2) Da li mislite da ova kompanija tretira muškarci i žene pošteno i jednako? 3) Da li biste preporučili ove kompanije na drugim ženama?

Iako nije postigao kompanija savršeno na svim tačkama (što bi se implicira rezultatom 100), a uzročnost ne treba miješati sa korelacija, mi vidimo patternsin osnovni podaci koji mogu ponuditi objašnjenje zašto ove kompanije pojaviti na lista.

Za početak, mnoge od tih kompanije imaju poznatih brendova koji su uložili značajna sredstva u zaposlenog i različitosti initiativesthat posebno podrške ženama. Na primjer, velika većina kompanija na ovoj listi ponuda iznad prosjeka plaća roditeljsko odsustvo politike, imaju žene zastupljene u rukovodstvo činova i ponuda politike, kao što su na radnom mjestu flexibilitythat zaposlenih žena uzeti u obzir i razgovarati u njihovim recenzije.

Nećete vjerovati kako Gender Gap utiče na Side Hustle

Postoje neke koncentracije značajne industrije na ovoj listi, kao dobro. Na primjer, tehnologija i konsultantskih firmi su dobro zastupljeni. Neki ljudi izražavaju iznenađenje zbog učestalosti tih dvije industrije na našoj listi zbog činjenice da su žene u technologyhave dobila izuzetno lošeg tretmana koji je istaknut od strane medija. Te priče su neosporne i ukazuju na kulturne probleme, ali oni mogu ne biti predstavnik svake firme, niti iskustva svakog ženskog zaposlenog. Isto tako, neki su iznenađeni da je konsalting industriji, što zahtijeva mnogo vremena klijent-suočava i putovati daleko od kuće, ne tako dobro na našoj listi.

Po našem mišljenju, to je vjerojatno nije slučajnost da su ove dvije industrije nude neke od najvažnijih velikodušne naknade paketa, mentorstvo i sponzorstva programa za womenand također su napravili jednake plate i regrutuje žene prioritet. Oba industrije su također vrlo svesni šta im je potrebno da ponudi u smislu roditeljskog odsustva i srodnih koristi (kao što su opcije backup brigu o djeci) za nove majke i žene pokušavaju da se vrate na radnom mjestu nakon pauze u karijeri. Konačno, kompanija u oba industrije imaju tendenciju da su značajno investirali u pratećim tehničkim žena u smislu zapošljavanje i obrazovnih filantropije.

Kako Re-Podesite Office okruženju kada rade na daljinu

Naš cilj u oslobađajući ovim rang je da istakne poslodavci koji su uspješno napravili ulaganja u kulturu, beneficije i politika koje rezultiraju u bazu zaposlenika koji smatra da oni tretiraju pošteno i uživa veće od prosjeka zadovoljstvo poslom. U Fairygodboss, znamo da everyonecan korist od ovog transparentnost i učiti iz primjera ove kompanije postavljen u rodne ravnopravnosti i različitosti.

Povezane vijesti


Post Živeti

Zapustio sam svoj užasan posao jer sam mrzeo osobu koju sam postajao

Post Živeti

Slučaj br. 1 koji dovodi do otkaza milenijala

Post Živeti

Osećao sam da je moj život punio krug gledajući Božićnu predstavu moje djece

Post Živeti

22 visoko plaćene zaposlene sa kraćim radnim vremenom, tako da ćete imati dosta slobodnog vremena

Post Živeti

Kako domaćin lov na uskršnje jaje za odrasle

Post Živeti

Kako olimpijci oblikuju svetski pregled ovih sportista

Post Živeti

Problem sa melanijskim trumpinim RNC govorom Niko ne priča

Post Živeti

5 jednostavnih, briljantnih načina da osvežite vašu nastavu

Post Živeti

Evo šta treba učiniti ako je letovanje za odmor odloženo ili poništeno

Post Živeti

Spirit aviokompanija optužena da traži od učenika da ispruči hrčak u toalet

Post Živeti

Ovi fleksibilni honorarni poslovi su savršeni za kršenje studenata

Post Živeti

Kako je to da vodi kompaniju majke i ćerke koja vraća