Da li ćemo moći putovati pre nego što postignemo rodnu ravnopravnost na poslu? | BA.burnbrightlove.com

Da li ćemo moći putovati pre nego što postignemo rodnu ravnopravnost na poslu?

Da li ćemo moći putovati pre nego što postignemo rodnu ravnopravnost na poslu?

Alex Wilson

Kada je u pitanju objašnjavajući zašto žene ne više promocije, kredit ili platiti, postoji mnogo razloga taj faktor u zašto. Ali nedavno objavio studiju The Rockefeller Foundationofficially dodaje novi razlog za tu listu: muškarac stavove.

Objavljenom ranije ove sedmice, drugu godišnju "Žene u Vodeći: Borba protiv korporativne kulture s vrha" Fondacije izvještaj pokazuje da žene nisu se daje iste mogućnosti. Šezdeset i pet posto ispitanika smatra da je muška stavove na radnom mjestu su zašto žene ne primaju ove mogućnosti, sa 90 posto žena slaže s tom izjavom.

7 iznenađujuće načine Emocionalna inteligencija će vas Ahead na radu

Laura Gordon, generalni direktor u Rockefeller Foundation, pokreće inicijativu koja ima za cilj da se više žena na rukovodećim pozicijama u Fortune 500 kompanija. Pozvala je rezultate ankete tužan i rekao je za Huffington Postthat da je vrijeme da daje više mogućnosti za žene na poslu. "[Muškarci] će morati pružiti mogućnosti za žene da ustanu kroz naftovod."

Dok američki muškarci i žene vjeruju da su žene jednako kvalificirani kao i muškarci da vodi poslove, oni su se također složili da je lakše za muškarce do vrha pozicije (44 posto žena jako se složili sa ovom izjavom.) Studija je pokazala da je bilo nekoliko zamišljene prepreke (pored muških stavova) zbog čega, uključujući i kompanija kulturu, stavove o tradicionalne rodne uloge i nedostatak zalaže za žene na radnom mjestu.

Ovdje su neke druge važne statistike iz "Žene u Leadership" 2017 Istraživanje:

  • Sedamdeset pet posto ispitanika reklo je da je "stalni percepcija" da su žene prioritet familyover napredovanje u karijeri ima žena vratila iz vodeće pozicije. Žene u srednjim karijere najviše osjetiti ovo.
  • Više od polovine Amerikanaca (53 posto) smatra muškarci i žene se tretiraju drugačije kada je u pitanju zarade. Osamdeset jedan posto reći da plate kapital je važna i vjerujemo da plate kapital ima veliku ulogu u povećanju broja žena na vodećim pozicijama.
  • Broja žena izvršnih direktora u Fortune 500 kompanija je na svih vremena visok od 6 posto.
  • Četrdeset i dva posto Amerikanaca vjeruje da žene nemaju povjerenje da nastavi vodstvo.
  • Jedan od 4 Amerikanaca vjeruje da je verovatnije da vide vrijeme putovanja od pola Fortune 500 kompanija na čelu sa ženama u svom životu.

Kako ističu u grupi Intervju (& Have Fun Doing It)

Vrijeme putovanja preko rodni paritet? To je najluđa stvar koju ću čitati cijeli tjedan.

Dr. Kira Banks, profesor na Louis University St., kaže ova statistika može biti više od samo obeshrabrujuće podsjetnik. "Ne moraš biti osoba boje ili žena ili osoba iz druge marginalizirane identitet biti prvak različitosti", rekao je za Fortune bankama. "Mislim da je teret na pretežno bijele ljude u tim pozicijama biti namjerna u govoru nešto o planu i mentorstvo pitanja."

Dok neke kompanije već preduzeti korake da sponzor žena na radnom mjestu, istraživanja Rockefeller otkrili da promjene u kompaniji culturecan napraviti napraviti veliku razliku kada je u pitanju rodnog pariteta:

  • Dvije trećine ispitanika kaže da je investicija u programima kompanija širom koja trenira i priprema žene za rukovodeće pozicije su od ključne važnosti za povećanje broja žena na vodećim.
  • Kompanija pod pokroviteljstvom mentorstvo programsare i ključni način za povećanje vidljivosti žena na radnom mjestu.
  • Većina ispitanika smatra da inicijative kompanija širom promovirati zdrav rad-život balancecan imaju veliku utjecaj na povećanje broja žena lidera.

Uprkos žene služe kao 47 posto radne snage u SAD-u, rodna nejednakost je prisutna u svim redovima poslovnom svijetu. Rad Rockefeller je inspirativnih do sada, ali je jasno da imamo još dug put.

Ove karijere Kvizovi će vam pomoći pronaći vaš poziv

Možete pročitati punu rezultati istraživanja ovdje.

Povezane vijesti


Post Živeti

Najbolji tweets koji sumiraju naša osećanja u vezi sa izborima

Post Živeti

Mogu li tetovaže i dalje zadržati posao? prema ovoj novoj studiji da

Post Živeti

Podnosioci Trump-a odgovoraju na pitanja gorućih ljudi

Post Živeti

Ja sam crnac i više ne hrišćanin

Post Živeti

Reči koje vas čine pametnijim - jer, da, svakome nam treba malo pomoći

Post Živeti

Dolomitske planine su tako divne - naročito u ovim bajkovitim selima

Post Živeti

13 Čudesni mali prostori koji vas inspirišu da dizajnirate svoje

Post Živeti

United airlines preusmjerava djevojke zbog neadekvatne odjeće, aka leggings

Post Živeti

Ne treba vam veliki budžet za planiranje neverovatnog vjenčanja

Post Živeti

Važne vesti koje ste propustili zbog ovakvih bugarskih izbora

Post Živeti

Zašto, da, možete uraditi to sami očevu kartu koja odgovara omiljenoj košulji tate

Post Živeti

Evo kako se zove seksualno uznemiravanje