5 načina čitanja ljudske emocionalne inteligencije i zašto je važno | BA.burnbrightlove.com

5 načina čitanja ljudske emocionalne inteligencije i zašto je važno

5 načina čitanja ljudske emocionalne inteligencije i zašto je važno

Jennifer Mayer

Emocionalna inteligencija postaje sve poželjne osobine na radnom mjestu. Kao radno okruženje se drastično menja, komunikacija je brzim tempom, a tržišta su globalne nego ikad. To je od ključne važnosti za zaposlene i njihove kompanije imaju visok nivo emocionalne inteligencije. Iako je razumljivo da emocionalna inteligencija je korisno kada se radi o kupcima i poslovnim partnerima, rad sa ko-workersin ured je jednako važno. Svjetski ekonomski Forumprojects da emocionalna inteligencija će biti jedan od 10 najboljih potrebne vještine za zapošljavanje u 2020. Godini.

Prvo, ono što je emocionalna inteligencija? Emocionalna inteligencija je vještine kako bi identificirati i upravljati svojim emocijama, kao i emocije drugih. Te vještine uključuju niz od pet ključnih načela: samosvest, samoregulacija, motivacije, empatije i društvene vještine.

Biti u stanju čitati i odgovoriti na emocionalnu inteligenciju svojim suradnicima 'može uvelike poboljšati i komunikaciju i produktivnost. Ako imate kontrolu i stabilnost u svoj emocije, koje će uvelike pomoći komunikaciju i rezolucije, posebno tokom sukoba. Iako ćete vjerojatno imati dobar smisao svog emocionalne inteligencije, jer samosvijest je ključ, možete uzeti EI quizby Harvey Deutschendorf. On je emocionalna inteligencija stručnjak, međunarodno objavljeni autor i govornik.

Kako možete pročitati emocionalne inteligencije vaše kolege? Biti u mogućnosti da vidite vaše kolege za ko su i šta su u stanju što se tiče emocionalne inteligencije će vam pomoći da upravljate sopstvenim očekivanja od njih. Dobar način da se kaže gdje su ti kolege na EI skali je gledati kako oni reaguju na različite situacije.

Kako Handle je Insanely Competitive Boss

1. Da li su transparentni?

Da li vaš kolega govori iz mjesta njihovog istinskog sebe, ili da su stavili uz zidove? Biti transparentan znači da ste u mogućnosti da komuniciraju iz srca, imate integritet, su emotivno iskreni i imaju samosvijest svoje emocije i kako se uklapaju u situaciju.

2. Da li su oni emocionalni?

Je li vaš saradnik u stanju da upravljaju svojim emocijama, ostati fokusiran na cilj i dalje od drame? Ljudi sa visokim nivoom emocionalne inteligencije su u mogućnosti da samostalno uređuju, što znači da su u stanju da upravljaju svojim emocijama i ponašanje za produktivan ishod. Sposobnost održavanja kontrole nad emocijama je ogromna sredstva u visoko produktivno okruženje. Biti u mogućnosti da dobije povratnu informaciju, raste iz criticismand menadžer sva očekivanja pomogne zajednički cilj projekta da se krene naprijed.

3. Jesu li fleksibilan?

Je li vaš saradnik u mogućnosti da lako prilagoditi kada projekti promijeniti i pivot na dime? Kako se nositi neizvjesnosti i nepredvidive situacije? Kolege sa visokim nivoom emocionalne inteligencije imati vještine za produktivno prilagođavati i mijenjati kada projekt pravce smjena i da će imati stabilnost da ostanu fokusirani i osigurati kada situacije nestabilan. Sposobnost da vješto kretanje po prekidima vode neizvjesnosti, posebno na radnom mjestu, je od suštinskog značaja za bilo lidersku poziciju.

Kako sam lažirao My Way u posao mojih snova

4. Jesu li motivirani?

Osobe s visokim emocionalne inteligencije su motivirani da rade pravu stvar. Je li vaš saradnik otvoren za feedbackor li oni čak traže ga? Ako je tako, oni vjerojatno imaju visok EI. Biti motivirani za poboljšanje, usavršavanje i obavljaju na visokom nivou su neke od prednosti koje imaju radnog okruženja pojačan zaposlenih EI.

5. Da li su oni empatičan?

Je li vaš saradnik u stanju razmišljati o boda ostali članovi tima 'gledišta, izazovi i okolnost? Ako je tako, oni vjerojatno imaju visok nivo EI. Samosvijesti i empatija idu ruku pod ruku, kada je u pitanju emocionalna inteligencija. Kolege sa visokim EI su u mogućnosti vidjeti stvari iz perspektive drugih i uzeti u obzir one perspektive na produktivan način, sve dok imaju svoje samosvijest o tome kako oni doprinose na situaciju.

Emocionalna inteligencija je svakako zaposliti vještina budućnosti. Ovo je osobina poslodavci će biti identifikaciji i tražim na sve veći stopa. Beyond što hirable, EI je korist za radno mjesto kulture, posebno u industrijama u kojima su ključni visokih performansi i niske drame.

Povezane vijesti


Post Živeti

Kako se osećam kao biracijalna žena nakon izbora

Post Živeti

6 razloga što će vam se svidjeti karibski sist eustatius

Post Živeti

Kako možete podržati žene, LGBT i građanska prava nakon izbora

Post Živeti

9 poklona smo umorni od svake godine

Post Živeti

Flo iz progresivnog je najjednostavniji kostim Halloween-a uradi to sami

Post Živeti

9 avanturističkih 1-dnevnih izleta koji su super-ludi - ali verovatno u vašem području

Post Živeti

Ovi parkovi u Kaliforniji će uništiti umove vaših djece

Post Živeti

Podnosioci Trump-a odgovoraju na pitanja gorućih ljudi

Post Živeti

5 malih koraka koji mogu napraviti veliku razliku u vašim finansijama

Post Živeti

Mrzim svoju decu i muž (i to je u redu)

Post Živeti

9 savjeta za savladavanje umjetnosti pakovanja svjetlosti

Post Živeti

7 jednostavnih načina da pojednostavite super-hektičnu jutarnju rutinu