Šta da znate o postpartumnoj depresiji i anksioznosti | BA.burnbrightlove.com

Šta da znate o postpartumnoj depresiji i anksioznosti

Šta da znate o postpartumnoj depresiji i anksioznosti

Oko 11 do 20 percentof novih majki u SAD-u iskustvu postporođajne depresije; 10 percentsuffer od postporođajne anksioznosti.

Novi majčinstva se često navodi kao stresno, ako magično, vrijeme u kojem je majka počinje da se formira dugotrajnih veza sa svojom novom bebom. Međutim, za majke pate od postporođajne depresije i anksioznosti, čime se postiže da nakon porođaja blaženstvo je izuzetno teško.

Postporođajne depresije i anksioznosti može biti izazvan raznim pitanjima (vidi potpuni popis dolje), ali često ima veze sa brzim DropIn hormoni majke iskustva nakon poroda. Drastična hormonska smjene ovako često dovesti do ozbiljnih raspoloženja - jedan od simptoma postporođajne depresije. Nedostatak sleepalso doprinosi poremećaja nakon poroda raspoloženja. Fizički i psihički iscrpljujuće iskustvo brige za novorođene bebe, naročito u nestabilnom ili nepodržavajući okruženju, mogu pogoršati simptome PPD.

Očevi mogu patiti od pre i postporođajne depresije Too

Simptomi postporođajne depresije i anksioznosti

PPD otežava za majku da uspostavi vezu sa svojom bebom, često dovodi do cycleof još više srama i krivice. Dok neki mogu pobrkati simptome PPD sa onim baby bluesa, postoje neke značajne razlike. Oba su raspoloženja utiču i dovesti na osjećaje tuge, razdražljivosti i drugih simptoma depresije, ali za razliku od PPD, Baby Blues trajati samo do dva weeksafter porođaja. Važno je da se ne trivijalizuju depresivne osjećaje ili fizičke simptome depresije nakon porođaja, kao što bi se moglo odbacio kao jednostavno Baby Blues mogao biti početak postporođajne depresije.

Oni koji pate od PPD također mogu experiencesevere anksioznost i strah, teža od očekivanog novog mama leptira. Nakon poroda anksioznost incitesfeelings stalnog brige i straha, promjene u sna i apetita (slično kao depresija) i napade panike. Ovi dolaze s fizičke simptome, kao što Asan "nemogućnost da sjedi i dalje" i "vrtoglavica, vrućine, i mučninu."

Znakove postporođajne depresije i anksioznosti upozorenja

Ako simptomi depresije su prisutni duže od dvije sedmice nakon porođaja, to je znak da nova majka boluje od više od baby blues. Ako simptomi depresije počnu da, nakon prve dvije sedmice porođaja, to je također znak PPD počinje da se razvija. Važno je da se također napomenuti da, dok iscrpljenost, umor i gubitak zanimljivo u stvarima koje su nekada bile ugodne može biti normalno nuspojave imaju novorođene bebe kod kuće, oni također mogu biti znak za uzbunu za PPD. Ako se simptomi počnu da stane na put da se brine o sebi ili svoju bebu, trebalo bi se baviti sa lekarom.

A drastičnu promjenu apetita i nemogućnosti da san može ukazati predstojeće PPD i anksioznosti. U intervjuu za US News, majka Allison McGill rekao da je dva mjeseca nakon porođaja, počela doživljava tešku anksioznost u vezi njenog sina dobrobit na svim sati. Ona je rijetko spavao, kao i jesti manje. Kada McGill tražio tretman mjesec dana kasnije, njen stručnjak za mentalno zdravlje priznat ovih simptoma kao PPD i anksioznost i ukazao na McGill prošlost borbe s anksioznošću kao pokazatelj njene šanse da se pogođeni stanje nakon porođaja.

Oni koji se uklapaju ispod faktora rizika za PPD i anksioznost svibanj želite razgovarati plan terapije sa svojim lekarom tokom trudnoće tako da se mogu pripremiti u slučaju da nakon porođaja poremećaj raspoloženja se udario.

Žalosti muž piše u pokretu pismo za žene sa PPD

Faktori rizika za postporođajne depresije i anksioznosti

Mnoge žene koje pate od postporođajne depressionand / ili anxietyalso lični ili porodične anamneze uvjeta. Otprilike jedna trećina žena koje pate od postporođajne depressionhave bavio depresije prije trudnoće i još jedna trećina također pati od depresije tokom trudnoće.

Ostali rizici uključuju štitnjače imbalanceand complicationsthroughout trudnoće ili porođaja.

Moje postporođajne depresije mi je bolje mame na duge staze

Kada da potraži pomoć

Prema Postpartalna napretku, samo 15 posto novih majki pati od PPD primaju tretman. Ako se simptomi nisu smanjeni u nekoliko tjedana, čine svakodnevni život i brigu o beba teška, ili dovode do misli o samoubistvu ili štete, to je imperativ da potraže pomoć.

Efekti netretiranih postporođajne depresije i anksioznosti nisu samo štetne za život majke, ali može biti potencijalno štetni za novu bebu kao dobro. To nikada nije kriv majke za doživljava nakon poroda mentalne bolesti, ali bitno je da ona dobiti stručnu pomoć. Ako ste vi ili neko koga poznajete tretman potrebe provjeri resursa ispod.

Postporođajne depresije tretman Programs & Specijalisti

Anksioznosti i depresije Association of America

Ariel Wodarcyk

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Sve što vam je potrebno da znate o čemu je stvarno mapiranje lica

Post Zdravlje

Zašto neki ljudi putuju i padaju više od drugih?

Post Zdravlje

Evo šta treba učiniti ako ne možete priuštiti abortus

Post Zdravlje

Pratio sam sva pravila o trudnoći - i ozbiljno se vratila

Post Zdravlje

Navodni seksualni zločini Harvey Weinstein-a doneli su uspomene na moje zlostavljanje

Post Zdravlje

Koje stvaraju grudi?

Post Zdravlje

Dobivanje HPV vakcine neće uticati na vašu plodnost, ali HPV sigurno može

Post Zdravlje

Pornhub pokreće novu web lokaciju za seks

Post Zdravlje

Ovi instagrami žele da promene način razmišljanja o polu

Post Zdravlje

Kako su moja lepota i zver postala moja priča

Post Zdravlje

Stigma oko IBS otežava ženama da se leče

Post Zdravlje

6 puta zlatne devojke bile su ženski zdravstveni pioniri