Putovanje sanjom pretvara se u užas u odmoru kada žena zarađuje tuberkulozu | BA.burnbrightlove.com

Putovanje sanjom pretvara se u užas u odmoru kada žena zarađuje tuberkulozu

Putovanje sanjom pretvara se u užas u odmoru kada žena zarađuje tuberkulozu

Putovanja u inozemstvo se često smatra da je život mijenja experience.You vratiti sa njeguje suvenira, neprocjenjivo slike i izvanredne priče. Ali, osim sadržaj vašeg kofer, možda nesvjesno donijeti nešto drugo kući: tuberkuloze.

Kristen, 32-godišnji proizvod marketing menadžer u tehnološke kompanije San Francisco je uvijek bio strastveni o putovanju i žive aktivan stil života. U 2014. Godini, ona i njen suprug odlučio da napusti svoj posao i vidjeti svijet za šest mjeseci. Nema plana, nema itinerer, samo avantura.

"Mi volimo kulturnog iskustva", rekao je Kristen SheKnows "Jeli smo Street Food, uzeo dugo voza kroz Indiju, otišli smo na Treks -. Smo imali što više iskustva što možemo. Sve je bilo super. Dok sam saznao imao sam TB. "

Uspori - tuberkuloze? Zar smo vakcinu za to?

Zapravo, mi nismo. Dok je oko jedna trećina svjetskog stanovništva ima neki oblik TB, to se ne vidi kao veliku prijetnju u Sjedinjenim Državama. Mi smo se testiraju na izlaganje TB kao djeca (sjećam te dvije male igle kreteni na podlaktici?), Ali se ništa ne štiti ljude od bolesti. To nije nužno lako uhvatiti, ali određeni faktori povećavaju svoje šanse za izlaganje - ". Visoke teret države", posebno ako putujete u TB

Vakcinacija You Need kao odrasla osoba

Kao što se širi kroz vazduh - kao iz kašalj ili kihanje - Mycobacterium tuberculosis čini svoj put u pluća. Evo, počinje da polako iu mnogim slučajevima tiho raste. Za Kristen, ovi tihi simptomi traje već godinu i po dana nakon njenog povratka kući.

"Kao putnici, moj muž i ja se uvijek obračunavaju se izlažu riziku", objasnio je Kristen. "Mi istražujemo potrebno vakcina i pratiti stanje savjete dizajniran za ljude izložene medicinske rizike ili opasne političke situacije. Mi smo avanturistički, ali sigurno. "

Bračni par uradili svoj domaći zadatak. To ni jednom prekrsti umu da se pregledava za TB.

U stvari, to je rijetko predlaže da pojedinci dobiti test TB kada se vrate u SAD-u, posebno od simptoma tuberkuloze nisu uvijek jasni. Kristen nije osećao loše; ona nije imala kašalj ili groznicu. Ali ona je počela primjetiti da je imala neke tečnosti u plućima.

"Ja bih sjesti se ujutro i nisam mogao čuti moju odvod pluća, kao što je buka iz prazan želudac", rekao je Kristen.

Iznova, Kristen doktori joj uvjereni da je ona upravo doživljava alergije. Za osam mjeseci, ona je jednostavno poslati kući sa Zyrtec, Flonase i rastvor - od kojih nijedna otarasila fluida punjenja plućima. U stvari, njeni simptomi su postajali mnogo gore: Kristen je počeo da kašlje krv. Bojim se da će joj doktor poslati svoj dom sa alergije lijekova po ko zna koji put, Kristen je počeo dokumentiranje krv sa fotografijama.

Kao i fotografije postale tamnije i tamnije boje, Kristen napokon dobio pažnju nju doktora. Ona je odmah poslat na X-zrake i panel testova.

Solo ženski International Travel - Kako to Stay Safe

Zastrašujuće otkriće aktivne TB

TB se može otkriti na vašem tijelu u dva oblika: latentne ili aktivni. U svom latentnom obliku, vaše tijelo je izloženo bakterijama tuberkuloze, i vaš imuni sistem je uspješno odgovori na njega. Ti si nije zarazna, ali bakterije mogu napredovati u aktivno stanje u bilo kojem trenutku. U svom aktivnom obliku, bakterije su dovoljno množe za suzbijanje imunog sistema i može se lako proširiti na druge.

S obzirom na svoje opsežno putovanje povijest, Kristen nije bio iznenađen kada je njen test TB vratio pozitivan za izlaganje TB. Ali njena X-zrake također pokazuje blagi upalu pluća. Kada su stavili dokaza zajedno, njeni doktori shvatili da Kristen može imati aktivnu TB. Ona je odmah savjetovao da nosi masku i kloni javnih prostora. Sa planovima da leti na Havaje sutradan, Kristen počela primati hitne pozive iz CDCthreatening da joj stavi na Do Fly liste Ne, osim ako je ona otkazala svoj let.

"Bilo je nula hitnost sa ovim za osam mjeseci, a oni nisu ni potvrda moju dijagnozu", rekao je Kristen. "Sjećam se da sam razmišljao:" Kako to misliš, TB? "

Ona je ubrzo završio treći dio dijagnoze puzzle - test ispljuvak - a ćelije kože od njenih pluća je utvrđeno da sadrže aktivne TB. Kristen je odmah predati California Public Health Department je; to je sada bio ilegalan za nju sebe staviti u javnosti.

Karanteni: Šta je to živjeti sa TB

Nakon potvrde prisustvo aktivne TB u plućima, Kristen je počela strogu rutinu dnevnih sesija posmatrano-terapiju u Kaliforniji Odjel za javno zdravstvo, gdje su je pratila dok je odveo medicine u izolaciji.

"Moja antibiotici teško je na stomak i učinio da se osećam bolesnija nego TB", Kristen prisjeća. "Stvarno, neprijatno iskustvo."

Kristen je bio prisiljen u izolaciju u svoj dom za osam tjedana. Ona je samo dozvoljeno da ide van u dobro kruže područjima uz minimalne ljudske interakcije. Nastavila je da radi sa svojim klijentima, ali samo putem video konferencije. Kristen je smatran velika prijetnja za javno zdravlje.

"Ne bih mogao biti oko ljudi pored mog muža, nisam mogao prošetati do dućana, nisam mogao da se u slastičarnicu", rekao je Kristen. "Osjećao sam se kao zatvorenik."

Kao da je ogroman samoći i zahtjevan lijek nije bilo dovoljno, Odjel za javno zdravlje je počeo da joj sjesti za intervjue u pokušaju da shvatim svaka osoba je ona bila u kontaktu sa u protekla tri mjeseca. To je značilo da Kristen porodica, prijatelji i kolege svi morali da se testiraju na TB; bilo kakve šanse za anonimnost je bačen kroz prozor.

"Morao sam da budem hrabar i biti iskren sa svima", objasnio je Kristen. "Morao sam da kažem: 'Ja sam održala svoju bebu, bio sam oko sebe, prijatelj-koji-je-trudna, majka-in-zakon-podvrgavaju-hemoterapiju, a možda sam vas dobio stvarno bolestan." Ja bih ih zamoliti da sarađuju sa Odjela za javno zdravlje. "

Možda web CDC navedene fizičke simptome tuberkuloze, ali oni sigurno nikada nije objasnilo emocionalne agonije je izazvao Kristen.

Važnost latentne testiranja TB

Nakon osam tjedana izolacije i ukupno devet mjeseci antibiotika, Kristen se vratila u svoju normalan život. Još bolje, ona je nastavila da putuje uprkos teškoj dijagnoza je jednom suočiti. Danas ona želi da ispriča svoju priču da se širi preko potrebnu svijest TB. Njene namjere da se ne plaši ljude od putovanja. Umjesto toga, ona želi da svi prihvate svoju strast putovanja i dalje avanturistički - te da latentni test TB krvi kad se vrate kući.

Odgođeni My Dreams za više od deset godina, jer sam bio jednostavno Scared

"Ako izloženi, to nije velika stvar", rekao je Kristen. "Vi se na antibioticima i da se to sređeno pre nego što postane aktivan."

TB testovi su brzi i mogu obavljati svoj lekar njegu, pa čak i na nekim lokalnim apotekama. Kristen muž je odlučio da se testiraju za njom dijagnoze. Rezultati testa krvi vratio pozitivan za latentnu TBC, ali on je to dobro uhvatio prije nego što bi mogao napredovati u aktivno stanje. Nakon pokretanja jednostavan krug antibiotika, on je bio u mogućnosti da ide na posao i provoditi vrijeme u javnosti bez karantin periodu. Njegov život nije morao mijenjati.

"Napredovanje na aktivne TB je toliko invazivna na svaki mogući način, sa svakim prijateljem i svaki član porodice uključeni", rekao je Kristen. "Bolje je da se tretira u početku, i ne dozvoliti da se tako loše kao što je to sa mnom."

Ako ste u inostranstvu ovog leta, ili čak samo područje visoke imigracije i stanovništvo nađeš, uzeti savjet od kolega svjetski putnik: Get test TB. Nećete požaliti.

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Da li u kući testiraju budućnost seksualnog zdravlja?

Post Zdravlje

Žene mogu biti u mogućnosti da naručuju tablete za abortus preko telefona ranije nego što se očekivalo

Post Zdravlje

Nisam znala da sam zavisna od opioida dok nisam pokušao da ga skinem

Post Zdravlje

3 ginekologa o tome šta se dešava sa vašim umom kada ovulirate

Post Zdravlje

6 stvari koje nikada niste znali da menopauza može učiniti vašoj vagini

Post Zdravlje

Šta treba razmotriti prije nego dobije trajnu šminku

Post Zdravlje

Šta da uradite ako nešto nabacite u vaginu

Post Zdravlje

Šta reproduktivna istorija tvoje majke može imati u vezi sa vašom plodnošću

Post Zdravlje

Evo kako ADHD potpomaže gorivo kreativnom vatrom

Post Zdravlje

Ne treba mi medicinska tranzicija da bih dokazao da sam čovek

Post Zdravlje

Možemo biti jedan korak bliže vakcini protiv gonoreje

Post Zdravlje

Može li moja labija promijeniti boju?