Potresi povezani sa nepravilnostima u periodu u mladim atletičarima | BA.burnbrightlove.com

Potresi povezani sa nepravilnostima u periodu u mladim atletičarima

Potresi povezani sa nepravilnostima u periodu u mladim atletičarima

Nova američka studija objavljena u JAMA Pediatricssuggests da su mlade žene koje pate potres mozga može biti u povećanom riziku doživljavanja menstrualne nepravilnosti u mjesecima nakon ozljede.

Istraživači ispitanih 128 djevojaka i žena u dobi između 12 i 21 koji su stekli ili potres mozga ili ortopedske povrede od atletskih ili rekreativnih aktivnosti u roku od 30 dana prije početka studija. Od 68 djevojaka koje su imali povrede glave, 23,5 posto doživjela dva ili više abnormalnih krvarenja obrasce u 120 dana raspona nakon povrede. Taj isti obrazac nepravilnost je pronađen samo u 5 posto djevojaka bez potresa mozga.

Šta je uzrokovalo ovu ženu da joj period za 5 Bogu grozno godina?

Prema glavni autor Anthony Kontos Univerziteta u Pittsburgh Medical Center Sports Medicine Potres programa, nepravilnog menstrualnog ciklusa poremetiti hormone tijela i može dovesti do razvoja kasni tijelu, smanjena gustoća kostiju i smanjene proizvodnje estrogena kod mladih žena.

Studija je pokazala da potres može povećati rizik od nepravilnog razdoblja od narušavanja hipotalamus-ovarij, dio mozga koji pomaže razviti i regulišu reproduktivni sistem organizma. Hormonski poremećaji se zna da se javljaju sljedeće traumatske povrede mozga.

Dr. Dennis Cardone, ko-direktor Potres centra na Langon Medical Center i vanredni profesor na Odsjeku za ortopedske hirurgije ukazao na CNN-u da je studija, koji nije bio povezan sa, nije kontrolisao za gdje su bili učesnici u svojim sportskim sezone.

5 Smešno Menstrualni Mitovi, Busted

"Ako je ženska populacija u početku svoje sportske sezone u odnosu na sredini ili na kraju, u intenzivnom naporan sport, onda je verovatnoća je da je pristojan iznos vjerojatno će imati menstrualne nepravilnosti, samo se odnosi na naporne vježbe da si radi ", rekao je Cardone CNN. "Dakle, tajming zaista bi velika razlika."

Ovo nije prvi krug istraživanja povezati potresa mozga i menstrualni obrasce. U 2013. Godini, istraživači na University of Rochester Medical Centerfound da su žene koje su potres mozga tokom dvije sedmice su doveli do njihove periodu iskusili sporiji oporavak i lošije zdravlje mjesec dana nakon povrede u odnosu na žene koje su potres mozga tokom dvije sedmice odmah nakon menstruacije.

Dok zaključcima studije ne dokaže da je potres zapravo uzrokovati abnormalnosti u menstruacije, sama studija je otvorio vrata za daljnja istraživanja da se izvrši na ovu temu.

Šta se dešava u vašem telu svaki dan menstrualnog ciklusa

Kontos rekao Reutersthat savjetuje žene koje doživljavaju potres kako bi razgovarali o mogućnosti za povećani rizik od nepravilnosti s njihovim zdravstvenim radnicima. "To je važno za pružatelje usluga zbrinjavanja za brigu o menstrualnom i ohrabrivanje žena da prati da nakon njihove ozljede."

By Shaye DiPasquale

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Ne, republikanci: odbacivanje planiranog roditeljstva definitivno neće uštedeti novac

Post Zdravlje

Postala sam opsednuta Biti tankom, tako da niko ne bi primetio moju crnilo

Post Zdravlje

9 žena o tome kako je meditacija promenila svoje živote

Post Zdravlje

Zdrava čvrstoća može pomoći u sprečavanju ponovljenih infekcija kvasca

Post Zdravlje

5 proizvoda koji su skuplji za žene (i kako ih možete uštedjeti)

Post Zdravlje

Nisam trudna, pa zašto imam krikove?

Post Zdravlje

7 načina na koji bi senat zdravstvene nege Bill bolio ženama

Post Zdravlje

Da, vaš period može uticati na stis (i obratno)

Post Zdravlje

Zašto vaš lekar možda želi da razmotri vaginalno čišćenje pre isporuke

Post Zdravlje

13 zdravih opcija za naručivanje u restoranima brze hrane

Post Zdravlje

Veza između lečenja karcinoma dojke i rizika od srčanih oboljenja kod žena

Post Zdravlje

5 (više!) Koristi za kontrolu rađanja koja nemaju nikakve veze sa seksom