Postoji li veza između piva soda i neplodnosti? | BA.burnbrightlove.com

Postoji li veza između piva soda i neplodnosti?

Postoji li veza između piva soda i neplodnosti?

Nije tajna da su Amerikanci jedu (i piće) mnogo više šećera nego što smo bili prije čak 50 godina. Takođe znamo da to nije odlično za naše zdravlje, ali šta je sa našim plodnost? Nova studija koju je predvodio istraživači na University School Bostonskog javnih Healthfound koji piju jednu ili više šećera zaslađena pića svaki dan - po jedan od partnera - povezana je sa smanjenim šanse u drugom stanju.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Epidemiology, koriste podaci iz Trudnoća Studije Online, tekući web-based potencijalnim kohorta studija Sjeverne Amerike parova, što ispitanih 3.828 žena u dobi od 21-45 koji živi u SAD-u ili Kanadi i 1.045 muških partnera. Dio istraživanja se fokusira na zdravlje i stil života, uključujući količinu i učestalost pije šećera zaslađena pića. Zatim, učesnica završen follow-up upitnika svaka dva mjeseca do godinu dana, odnosno do trudnoće došlo.

Znajući Kada povući crtu na plodnost tretmani

Rezultati? Prosječne mjesečne vjerojatnost začeća - formalno poznat kao fecundability - smanjen je za 20 posto u oba muškaraca i žena koji su konzumirali slatkih pića kao što su ne-dijeta soda. Žene u studiji koji su pili najmanje jedan soda svaki dan imao 25 ​​posto niži fecundability, dok muškarci potrošnja bila je povezana s 33 posto niže prosječne mjesečne vjerojatnost začeća.

"Pronašli smo pozitivne asocijacije između unosa pića šećera zaslađena i niže plodnosti, koje su bile u skladu nakon kontrole za mnoge druge faktore, uključujući gojaznost, unos kofeina, alkohola, pušenje, a ukupan kvalitet ishrane", vodeći autor dr Elizabeth Hatch, profesor epidemiologije navodi se u saopštenju. "Parovi planiraju trudnoću razmisliti ograničavanje potrošnje ovih pića, posebno zbog toga što su se u vezi sa drugim škodljivi po zdravlje."

Iako konzumiranje energetskih napitaka je takođe primetio da imaju značajno smanjenje plodnosti, rezultati su zasnovani na mali broj potrošača, tako da je potrebno još rada u ovoj oblasti. Također, istraživači su otkrili malo asocijacija je pronađen između plodnosti i voćnih pije sokove ili dijeta gazirana pića.

Postoji li veza između muške neplodnosti i Ibuprofen?

"S obzirom na visok nivo šećera zaslađena pića konzumira reproduktivne dobi parova u Sjevernoj Americi, ovi rezultati bi mogli imati značajne implikacije po javno zdravlje", zaključili su autori.

I da budem jasan: Soda nije efikasan za kontracepciju, tako da ne ga koristiti kao oblik kontrole rađanja. Ali ako pokušavate da zatrudne, možda želite da se odluče za još pića.

Povezane vijesti


Post Zdravlje

10 stvarnih razloga ljubljenje je zapravo dobro za vas

Post Zdravlje

Kako je pobačaj mojoj majci držao tragove o svojoj sopstvenoj neplodnosti

Post Zdravlje

30-minutni početnik Zumba rutine možete učiniti kod kuće

Post Zdravlje

3 uslovi kože koji mogu uticati na vašu vulvu

Post Zdravlje

Zdravlje gutanja je svuda, ali šta zapravo znači?

Post Zdravlje

Može li vam pilula za kontrolu rađanja pomoći da se borite protiv nedostatka gvožđa?

Post Zdravlje

Ovo objašnjava zašto bi vaša anksioznost mogla biti u najgorem trenutku pre vašeg perioda

Post Zdravlje

Julianne hough govori o njenoj borbi sa endometriozom

Post Zdravlje

Zašto smo dobili tu grudvicu u grlu kada smo tužni?

Post Zdravlje

Yolanda hadid otkriva njenu borbu s lymom bolestom, zbog čega je smatrao samoubistvom

Post Zdravlje

Da li vam melatonin stvarno pomaže da spavate?

Post Zdravlje

6 Mamurne lekove za koje niste znali da postoje