Može li novi, manje invazivni tretman fibroida materice uticati na plodnost? | BA.burnbrightlove.com

Može li novi, manje invazivni tretman fibroida materice uticati na plodnost?

Može li novi, manje invazivni tretman fibroida materice uticati na plodnost?

Mioma - benigni tumori koji rastu na zidu materice - su jedan od najčešćih uzroka neplodnosti i komplikacija u trudnoći.

Standardni tretman je da se mioma uklonjen sa zida maternice kroz operaciju zove miomektomija, koji uključuje rezanje kroz kožu na trbuhu da se u matericu. Ova invazivna procedura nije uvijek efikasna i može doći s nizom komplikacija, uključujući gubitak prekomjerne krvi, nagomilavanje ožiljnog tkiva i, u nekim slučajevima, dalje komplikacije na porođaju. Rijetko, hirurzi moraju izvršiti histerektomiju, uklanjanje dijela ili svih maternice, jer je krvarenje nekontrolisana ili druge abnormalnosti su prisutni.

Razmišljanje o tome da mioma uklonjene? Tu je manje invazivne Opcija

Međutim, u nedavnom studyconducted na novi University of Lisbon, istraživanja pokazuju da je minimalno invazivna procedura poznata kao maternice mioma embolizacija može dozvoliti da za osobe sa mioma imati više normalnu trudnoću.

Maternice mioma embolizacija uključuje uništavanje mioma blokiranjem arterija koje snabdevaju ih krvlju. Postupak koristi oblik u realnom vremenu X-zraka pod nazivom fluoroskopiji da vodi isporuku embolijski agenata u matericu i mioma.

Mršavljenje mogao bi žena u postmenopauzi da smanje rizik od rak endometerijuma

"Doktor prolazi kateter, ili veoma mali cijev, kroz mali rez u preponi u dotok krvi do mioma", kaže dr Wulf H. Utian, nezavisni konsultant u zdravstvenim problemima žena u post na zdravih žena. "Onda je doktor ubrizgava sitne plastike ili želatin spužva čestice, veličine zrna pijeska, kroz kateter u arteriju. Čestice zaustaviti protok krvi do mioma i preko vremena, mioma skuplja. "

Međutim, neki doktori su izbjeći ukazuju ovu opciju za žene u potrazi za pojmiti kao i postupak može ograničiti dotok krvi u sluznice maternice i jajnika.

"Materice embolizacija postupak je kontroverzna stvar, jer se još uvijek gleda kao na opasnost za plodnost", rekao je vodeći autor studije João Martins Pisco u intervjuu za Reuters. "Uz ove studije bili smo u mogućnosti da potvrdi da su žene koje nije mogao zamisliti zbog mioma, jednom podvrgnuti embolizacija može imati normalnu trudnoću uz direktan novorođenče."

8 stvari koje svaka žena treba znati o raku endometrija

Gotovo šest godina, istraživači su pratili 359 žena, nakon što je prošla kroz maternice mioma embolizacija. Četrdeset dva odsto učesnika ostala trudna barem jednom u tih šest godina, a 131 žene imaju kolektivni ukupno 150 živorođenih. Do kraja studije, 79 posto žena iskusilo poboljšanja mioma u vezi simptoma, uključujući bol u zdjelici i pritiska, abnormalne menstrualnog krvarenja i urinarne probleme. U 28 slučajeva, učesnici potrebno je dalje procedura embolizacija jer mioma nije u potpunosti tretirani tokom početne postupka.

By Shaye DiPasquale

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Wendy Davis o njenom episkopu i da li će se kandidovati za predsednika

Post Zdravlje

Ako mislite da možete izbjeći HPV samo ako imate oralni seks, razmislite ponovo

Post Zdravlje

Zašto je važno da se Taylor swift pojavila na suđenju

Post Zdravlje

Lady gaga i Joe biden nisu prestali da rade za preživele seksualne napade

Post Zdravlje

Zašto je važno kada sječite pupčanu vrpcu nakon porođaja

Post Zdravlje

Trumpov plan zdravstvene zaštite prošao je kuću - i to je užasna vijest za žene

Post Zdravlje

Šta je wellness arhitektura i da li zapravo radi?

Post Zdravlje

Da li su vaši simptomi prehlade zapravo samo alergije?

Post Zdravlje

Fotografije Shannen Doherty-a koji dokumentuju njen rak dojke će vas pogoditi pravo u crevima

Post Zdravlje

Dojenje nakon c-sekcije može pomoći u ublažavanju bola

Post Zdravlje

Brzi vodič za to kako da kažete razliku između cista, grudvica i tumora

Post Zdravlje

Dobro namijenjeni pokloni ne bi trebali davati nekome ko se bavi neplodnošću