Kako TV oblikuje način na koji gledamo periode | BA.burnbrightlove.com

Kako TV oblikuje način na koji gledamo periode

Kako TV oblikuje način na koji gledamo periode

Uprkos činjenici da otprilike polovina stanovništva ima perioda u nekoj fazi svog života, to normalno tjelesne funkcije ne imaju tendenciju da se pojavi na TV-u vrlo često.

I evo u čemu je stvar: Čak i kada menstruacija doesappear na televiziji, to se tretira kao drama, obično se koristi za rješavanje životnih promjena, kao što je prvi period ili ulaze u menopauzu. Kao Dr. Lauren Rosewarne raspravlja u njoj Periodi 2012 knjiga u pop kulture, to je traumatično, neugodno, uznemirujuće, uvredljive, komičan ili temeljno katastrofalne za likova.

Evo nekoliko primjera kada su razdoblja zapravo obratio na TV (u kronološkom redu), a poruke su poslali publiku gledanja.

The Golden Girls, Sezona 2, Epizoda 1, "End of the Curse" (1986)

Ova epizoda počinje sa seksualno oslobođena Blanche Devereaux govori druge žene da ona živi sa da je trudna. Ispostavilo se da je ona samo prolazi kroz menopauzu. Da, to je sasvim normalno, ali za nekoga poput Blanche, čiji identitet je umotana u svoje seksualnosti, vijest je duša-drobljenje i ona provodi nekoliko dana u depresiji u krevetu. Scena kasnije u epizodi pokazuje sve četiri žene razgovaraju njihov prvi period, PMS i kako je bilo proći kroz "promjena".

Roseanne, Sezona 1, Epizoda 15, "Nightmare on Oak Street" (1989)

Jedanaest-godišnja Darlene je užasnut kad se svog prvog perioda i je zabrinut da to znači da će početi "bacanje kao djevojka." Njena majka (titular Roseanne) joj govori da je "gotovo magičnu" i da je "trebalo biti jako ponosni danas jer ovo je početak mnogo zaista divne stvari u svom životu." Ali nikad da ulepšavaš stvari, Roseanne potvrđuje da je prateća grčevi nisu piknik.

Sex and the City, Sezona 3, Epizoda 8, "The Big Time" (2000)

Period Samantha kasni devet nedelja, zbog čega joj je pretpostaviti da je ona "sve presušilo", zbog čega joj je da se dogovore da ode na sastanak sa bruto starijih susjeda (sa lažnim kuka i RAT repa), uz pretpostavku da niko drugi ne bi Želim je. Naravno, ona nije u redu, a ona završava uzimajući joj period sredinom nezgodno seks sa Fake Hip Rat rep. Zanimljivo, ovo je jedini put ove inače seksualno pionirski show bavio seksa na period. Nisam mogao da se ne zapitam: da li je period seks tako tabu da je čak i Samantha Jones je nerado o tome preko brunch?

30 Rock, Sezona 5, Epizoda 16, "TGSHates žena" (2011)

Sa Tracy Jordan nedostaje, hisTGSco-zvijezda Jenna Maroney korake u i igra vodeću ulogu u većini skica emisije. A flashback nam pokazuje da je to u osnovi znači Jenna igrajući razne poznate žene poput Amelia Earhart i Hillary Clinton, koji nisu u stanju da rade svoj posao zbog svog perioda. Naravno, ovo je upravo stigma da glava pisac Liz Lemon pokušava da Lampoon. Prizor završava s Liz uzimajući joj period i brzo pucaju svi oko nje samo da vozi kući kako prevladavaju ova ideja perioda bio onesposobljavanje za žene je uistinu postao.

Girls, Sezona 1, Epizoda 2, "Vaginini Panic" (2012)

U fokusu ove emisije je Jessa zakazane abortus, ali prebacuje preko na periode kad se njeno u baru prije nego što ide preko na kliniku. Pravi dragulj u ovoj epizodi je razmjena između Marnie i Hannah dok oni čekaju Jessa u klinici za abortuse.

Marnie kaže: "Ja sam mislila, bila sam seksualno dovoljno neodgovorna u mom životu do sada da sam trebao zatrudnela do sada i ja nikada ne bih. Kao da uzmem period u isto vrijeme, na isti dan svaki mjesečni ciklus, cijeli svoj život, kao što je, nikada nije zalutao od toga. "

Na to je Hannah odgovara: "Onda si stvarno sreće nikad ne znam kad ću dobiti menstruaciju i to je uvijek iznenađenje i to je razlog zašto su sve moje donje rublje pokrivena čudno mrlje.".

Sada kada je neki pravi razgovor.

Mad Men, Sezona 5, Epizoda 12, "provizije i naknade" (2012)

Sally Draper dobiva svoj prvi period na putovanje u Prirodoslovni muzej s njom jezivo / slatko bivši komšija Glen. Nakon otkrivanja krvi u donjem rublju u muzeju kupatilu, ona vodi kući majci, koja - u redak trenutak majke od majke, Betty Francis - kaže joj da je to normalno i znači da je "sve radi."

Ova scena je možda došlo do 1967. Godine, ali je nestigmatizirajućim sentiment je potpuno 2012. Godine.

Broad Grad, Sezona 3, Epizoda 10, "Jevreji on a Plane" (2016.)

Ovo je, po mom mišljenju, izrekao najbolji, najprecizniji i pošten period prikaz u svim televizije. Predmet se ne dovodi se samo jednom ili ispao na poentu, ali rears svoje krvave glave tokom epizode, naglašavajući sve od perioda mrlje na pantalonama (bez TSA agent želim da te zatim tražite!) Do težine prvog dvodnevni protoka (koji Abbi opisuje kao "voće na dnu") do zaboravljajući da menopauza čak i postoji jer je to obično ignorišu od strane medija. Ova epizoda također pokazuje neke od borbe dobivanja menstruacije u nezgodno vrijeme - kao na trans-atlantskim leta kada tamponi su svi na nošenje na koji ste bili prisiljeni kapije-ček. To zanosi se na tome izuzetno relatable i nategnuta dovoljno da ga zabavan, što ga čini zlato - ne, crimson- standard perioda Cameos.

Ostale TV period nastupa značajan uključuju epizode The Cosby Show (prvi period Rudy), Schitt potok (posetilac dobija svoj prvi period na Davidov krevet), zajednica (Abed grafikoni menstrualnog ciklusa žena u svojoj studijskoj grupi), Curb Your Enthusiasm (Larry David pomaže izviđačica shvatiti kako se koristi tampon) i prijatelji (Monica i Chandler razgovarati kada za seks kako bi se zamisliti).

Koje su neke od svojih omiljenih (ili barem favorit) TV period trenutaka?

Tagged u

Povezane vijesti


Post Zdravlje

5 proizvoda koji su skuplji za žene (i kako ih možete uštedjeti)

Post Zdravlje

Da li vam melatonin stvarno pomaže da spavate?

Post Zdravlje

8 loptičke vježbe za vežbanje koje nisu crunch

Post Zdravlje

4 nestanak za trudnice niko vam ne govori (iako bi neko trebao)

Post Zdravlje

Šta biste trebali znati o dojenju sa implantima dojke

Post Zdravlje

6 Zdravstvene prednosti koje promene uma čuvaju složene kose

Post Zdravlje

Prioritizacija vašeg zdravlja i blagostanja kao samohrane mame može vam pomoći djeci

Post Zdravlje

Putovanje sanjom pretvara se u užas u odmoru kada žena zarađuje tuberkulozu

Post Zdravlje

Da li pijenje alkohola zaista poboljšava vještine stranog jezika?

Post Zdravlje

6 stvari koje nikada niste znali da menopauza može učiniti vašoj vagini

Post Zdravlje

Ne možeš imati orgazam? evo šta treba da znate o anorgazmi

Post Zdravlje

Zašto je tako lako grešiti encefalitis za grip