Brzi vodič za to kako da kažete razliku između cista, grudvica i tumora | BA.burnbrightlove.com

Brzi vodič za to kako da kažete razliku između cista, grudvica i tumora

Brzi vodič za to kako da kažete razliku između cista, grudvica i tumora

Ništa nije strašnije od pronalaženja paušalni negdje u vašem tijelu. Scratch to, ništa nije strašnije od pronalaženja paušalnom, odlazak kod doktora i ima milion testove na vas - samo da ode užasno strah i sa prilično nula odgovore o tome što se događa. Ili još gore, ti si dao nejasan objašnjenje o grumen i rekao da se ne brine o tome. U pravu.

Gore scenarij se događa sve previše često. To je zastrašujuće situacije da niko ne želi da bude u - ali se može izbjeći ako se naoružajte se znanje o različitim vrstama čvorića najčešće nalaze u tijelu i znaju koja pitanja pitati svog doktora da bolje, jasnije odgovore o tome šta je događa.

Kako Sex Olakšava My hronične bolesti

Evo rezime kvržice i mase, a na kraju spisak specifičnih pitanja možete biti spremni da pitate lekara.

Paušalni razlika

Mnoge vrste grudica mogu formirati po celom telu - i bez obzira na sveprisutni strah, nisu svi vezu sa rakom. Najčešći grudica da žene razviju uključuju:

Ciste

Ciste su vreće ispunjene tečnošću, zraka ili drugih materijala, često čineći ih donekle meka na dodir. Oni mogu formirati bilo gdje u tijelu - uključujući i kosti, organe i mekih tkiva - i može biti uzrokovana infekcija, prekomjerne proizvodnju iz lojnih žlijezda, hroničnih upalnih stanja, hormoni, opstrukcije protoka tečnosti ili stranih tijela. Neki ciste su otkriveni tokom fizičkog pregleda, dok drugi zahtijevaju ultrazvuk imagingfor dijagnozu.

Ciste su najčešće benigni (tj noncancerous), ali mogu biti pokazatelji ozbiljnijih problema na drugim mjestima i može predstavljati rizik po zdravlje ako pukao. Zbog toga, mnogi lekari uklonili ciste i da patolozi ih ispitati.

Tumori

Tumori, koji se obično naziva neoplazme su abnormalne mase tkiva koji može narasti na gotovo bilo koji dio tijela. Iako tkiva tumora obično raste brže nego što je normalno tkivo, nisu svi tumori su štetne. Benigni tumori nisu opasne, osim ako oni ometati normalne tjelesne funkcije.

Međutim, maligni (tj kancerogene) tumori može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik invazijom na okolna tkiva ili mrijesta dodatne tumora. To je razlog zašto većina lekari preporučuju biopsiju kako bi se utvrdilo prirodu ili razred tumora.

3 ginekologa na ono što se događa na pamet kada si ovulaciju

Mioma

Mioma, također poznat kao leiomiome ili mioma, su uobičajene benigne izrasline žena razviti tokom reproduktivnog perioda. Mioma variraju u obliku, veličini i lokaciji, ali oni su obično čvrste, gumene mase razlikuje od svoje okoline. Procjenjuje se da 75 posto žena razvije mioma, iako mnogi proći nezapaženo.

A mali postotak žena može doživjeti hronične simptome od uterusa - kao što su teški menstrualnog krvarenja i bol u zdjelici - a možda ćete morati da ih kirurški ukloniti ili tretirati kroz hormonsku terapiju.

Polipi

Polipi su abnormalne izrasline na bilo tkiva s dotok krvi. Većina polipa su benigne, ali mogu narasti do biti maligne. Žene koje razvijaju polipi u okviru svojih maternice obloge ili cervixes može doći do teških menstrualno krvarenje, grčeve i bol u trbuhu. Doktori obično biraju za uklanjanje polipa za daljnje testiranje.

Šta Ask svojim lekarom o Lump

Edukacija se o grudica je samo prvi korak; narednih čini zakazano kod doktora za pravilnu pregleda i dijagnostike.

Umjesto da ide na konsultacije strah, pripremi listu questionsto pomoći da bolje razumiju vašu situaciju, kao što su:

  • Koji tip rasta da li mislite da je to?
  • Kolika je vjerojatnost da je moja gruda je benigni? Maligni? Prekanceroznom?
  • Možete li nam objasniti ispitivanja koji će se obavljati?
  • Šta tretman plan preporučujete? Zašto?
  • Koje su moguće nuspojave moje mogućnosti liječenja?
  • Da li je ovo stanje utjecati na moju sposobnost da imaju djecu?
  • Koliko je vjerovatno da je to zdravstveni problem ponavlja?
  • Da li ovo grumen povećam rizik za rak?

Pronalaženje grumen može biti uznemirujuće, ali osnaživanje sebe informacije mogu vam pomoći eliminirati strah i pretvoriti vaš sljedeći konsultacije u produktivnu diskusiju o tome kako da biste dobili vaše zdravlje natrag na stazu.

Dr. Judy Wolf je glavni medicinski službenik na Vermillion, Inc. Stekla diplomu iz medicine iz Northeast Ohio Medical University College of Medicine, a njen klinički i istraživački interesi su u ginekološke raka - posebno rak jajnika.

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Ja sam hodač, kamenac, kajakaš - i ja sam debeo

Post Zdravlje

Kontrola rođenja igra ulogu u životu u mom lezbejskom odnosu

Post Zdravlje

Lady gaga i Joe biden nisu prestali da rade za preživele seksualne napade

Post Zdravlje

Janet se potrudila da promeni svet putem pripovedanja

Post Zdravlje

Putovanje sanjom pretvara se u užas u odmoru kada žena zarađuje tuberkulozu

Post Zdravlje

Umorni ili Dizzy tokom vašeg perioda? možda imate HMB

Post Zdravlje

Uzrok Debbie reynolds-a naglašava razlike u simptomi kod žena

Post Zdravlje

Koje testove plodnosti u kući vredi?

Post Zdravlje

Veštačka sperma je bliža stvarnosti

Post Zdravlje

Pratio sam sva pravila o trudnoći - i ozbiljno se vratila

Post Zdravlje

Ne, republikanci: odbacivanje planiranog roditeljstva definitivno neće uštedeti novac

Post Zdravlje

Da li su vaši simptomi prehlade zapravo samo alergije?