Zašto je Pre-K najvažnija godina | BA.burnbrightlove.com

Zašto je Pre-K najvažnija godina

Zašto je Pre-K najvažnija godina

U nastavku je izvod iz knjige Najvažniji Godina: Pre-Vrtić i budućnost naše djece, Suzanne Bouffard, Ph.D., koji su danas dostupni iz Penguin Random House.

Javne investicije u pre-K je porasla jer istraživanja pokazuju kako kritičnim ranim godinama kasnije uspjeh u školi i životu.

Mozak se razvija brže u ranom djetinjstvu nego u bilo koje drugo vrijeme, pogotovo kada se dijete bavi u obogaćivanju odnosa i aktivnosti, kao što su čitanje, pjevanje, zgrada, i pretvarati se igra. Studije pokazuju da kada pre-K programi su dobro osmišljeni i vodi stručno osoblje, koje pružaju takve iskustva i daju djeci solidan start u školi. [Oni] učionice su povezani sa nizom prednosti [.]: Viši čitanja i matematike dostignuće, niže stope zadržavanja razreda i posebnih plasman obrazovanja i, u nekim slučajevima, jače socijalne vještine i samokontrolu, pa čak i više pozitivne prakse roditeljstva kasnije u životu.

Prvi nazire taj potencijal došao iz studija modela predškolskih programa stvorena u 1960. Intenzivnih programa dizajniran od strane razvoj djeteta stručnjaka, kao što su Perry Predškolske projekta Ypsilanti, Michigan, a Chicago Child-Parent centri, doslovno promijenio tok mnogih života. Djeca koja su učestvovala odrastao manje šanse da budu u zatvoru i veće šanse da budu zarađivati ​​prihode koji bi mogao da održi porodicu. Danas, istraživačke baze ide dalje te studije malih, intenzivnih programa, koji pokazuju da programi visoko kvalitetne vode po gradovima i države mogu napraviti razliku za djecu da i traje u školske godine.

Lekcije Vaše dijete treba učiti u predškolskom

U Bostonu, djeca koja su bila u učionicama na Eliot i drugim javnim školama su ušli vrtića oko pola godine ispred svojih vršnjaka u jeziku i pismenosti, matematike, rješavanje problema, i samokontrole vještine kao što su plaćanje pažnju i otpor impuls da razgovaram preko reda. Takve vještine ponašanja su čak i važnije od poznavanja slova i brojeve, navodi se u istraživanju vaspitača, jer kada deca znaju kako da čeka svoj red, bave frustracije, i da zajedno s drugima, to je lakše za nastavnike da predaju i za djecu da uče.

U New Jersey, koji je drugi program model koji je duži od Bostona radi, pozitivne rezultate i dalje roll u kao djeca dobiti stariji. Najnovija studija pokazala je da petog razreda koji su otišli u pre-K radili znatno bolje u školi od svojih drugova. Isto tako, djeca koja su pohađala finansira država pred-K u Sjevernoj Karolini su nadležni iz matematike i čitanja u petom razredu od svojih vršnjaka, a oni su gotovo 50 posto manje šanse da se stavi u specijalnom obrazovanju. Diplomanata odličan program Start Spremnost Michigan su veće šanse da prođe stanje testove, uzeti izazov časove matematike, i završio srednju školu.

Maria Fenwick znao istraživanja o prednosti pred-K i shvatio iz svog iskustva u učionici koliko je važno za djecu da se pripreme za školu. Znala je Luca će uči boje i slova da li je on otišao u K1 ili ne, ali ona je htela da nauči kako da bude dio klase, biti izložena iskustva on ne bi se kod kuće, i dobiti uzbuđen o školi i učenju. Pre-K može postaviti ton za cijelu obrazovne karijere djeteta. Vidjevši škole kao zabavno, uzbudljivo, i brižan mjesto može postaviti temelje za cjeloživotno radoznalost i učenja. S druge strane medalje, studenti koji imaju negativna iskustva sa školom u ranoj fazi mogu nositi one osjećaje s njima zauvijek.

Nije beba, još ne školskog uzrasta - Being 4 godina staro je Tricky fazi života

Iako Fenwick je radio sve što je mogao Luca u K1, ona je prepoznala da je pre-K je još od ključnog značaja za studente poput onih koje je naučio, čije porodice imaju manje resursa nego njen. U Bostonu i drugdje, prednosti pred-K su posebno upečatljiv za djecu iz obitelji s niskim primanjima, koji imaju tendenciju, u prosjeku, da stoji iza svojih vršnjaka čak i prije nego što počnu vrtića. Postignuće praznine preko prihod izgledaju šokantno rano - neke studije su pokazale su prisutni već devet mjeseci života u ponašanju i kognitivne sposobnosti - i oni su dobro utvrđene vrtića, kada su deca u najvišem grupe prihoda značajno nadigrati djece u najnižim prihodima grupe. Postignuće praznine su evidentne preko rasnih i etničkih grupa, sa bijelim i azijskih američkih studenata nadmašujući African American i Hispanjolci studenti, iako one praznine smanjiti znatno nakon prihod uzima se u obzir.

Dobra vijest je da ostvarenje praznine se sužava, velikim dijelom zbog ulaganja u obrazovanje u ranom djetinjstvu (definirane usluge široko kao dnevni boravak, predškolski, i kućnu kao što obučeni edukatori posjetiti sa i roditelji podržavaju). Loša vijest je da je praznina i dalje značajna, i dijete koje počinje iza vjerovatno će ostati. Spremnost za školu praznine na svim nivoima dohotka sužena u proteklih 20 godina ", samo upola brzo kao što je otvoren u 1970-ih i 1980-ih", navodi na obrazovanje Sedmica pokrivenost istraživanja Stanford profesor Sean Reardon, koji analizira nacionalni podaci o postignućima praznine. Ako sporom tempu napretka nastavi, moglo bi uzeti još sto godina za jaz u potpunosti zatvoriti, istaknuto je u članku.

Bivši predsjednik Barack Obama pozvao na obrazovanje u ranom djetinjstvu kao rješenje za taj problem, nazivajući to "jedan od načina da se prekine naslijeđe rasizma i siromaštva. Ako tri-godišnjaka, četiri-godišnji klinac je u [snažan program ranog djetinjstva], oni mogu doći do gdje je srednje klase klinac prilično brzo. "U 2013. Obama predložio bez presedana ulaganje od 75 milijardi $ više od deset godina kako bi se osiguralo da su sva četiri-godišnjaci imaju pristup pred-K. To je gotovo nezamislivo broj, a to nije shvatio. Ali Obama nije izdvojiti oko 250 miliona $ u obliku federalne države donacija partnerstvo za razvoj i širenje pred-K programi za djecu sa niskim i umjerenim prihodima, koji se odnose na njih kao "među najpametnija investicija koje možemo napraviti."

Ta tvrdnja se zasniva na studije koje pokazuju da dječje ishoda prevesti u financijske koristi za društvo. Na duge staze, pre-K čuva vlada negdje između $ 3 i $ 8 za svaki dolar uložen, jer ljudi koji su otišli u pre-K su manje šanse da bude na dobrobit ili su uključeni u sistemu krivičnog pravosuđa i više vjerojatno raditi i plaćanja poreza na dobit. Ovi nalazi su posebno uočljiva s obzirom da su proizvedeni od strane ekonomista, koji su bili zainteresovani u krajnjoj liniji, a ne u "moralni argument" za pre-K, kao jedan istraživač stavio.

Šta je Montessori Predškolska?

Nekoliko teško brojke su postali vokal pre-K zastupnici na osnovu finansijskih argument, uključujući i Federalne rezerve Stolica Dženet Jelen i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džejms Hekman. Hekman ističe da je efikasnije da investira kada djeca su mladi nego za sanaciju problema koji se javljaju kasnije zbog neadekvatnog obrazovanja, i da uspjeh kasnije intervencije zavisi od toga da li djeca su dobila solidnu početak.

Borba protiv kriminala: Investirajte u Kids, neprofitne lidera za provedbu zakona, stavlja ga više otvoreno: "Ja sam tip kojeg platite kasnije," oni pod nazivom izvještaj zalaganje za ulaganja u pre-K.

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Mamin vodič u Čikagu

Post Roditeljstvo

10 najsmešnijih tweetova od roditelja ove nedelje

Post Roditeljstvo

Naš omiljeni Oskar trend? mame na crvenom tepihu

Post Roditeljstvo

Moje dete je opsednuto rečima

Post Roditeljstvo

Kako razgovarati sa decom o strašnim stvarima

Post Roditeljstvo

Kako biti sa svojom porodicom ovaj praznik - čak i ako si daleko odvojen

Post Roditeljstvo

Roditeljsko savjetovanje: moja snaja mijenja pelene svoje bebe na kauču

Post Roditeljstvo

Moji najbolji prijatelji imaju bebu zajedno - gde me to ostavlja?

Post Roditeljstvo

Moje poslednje intruzivne misli me su preplašile

Post Roditeljstvo

Trump dovodi studente transrodne grupe u rizik s njegovim poslednjim potezom siledžije

Post Roditeljstvo

Kada uzeti svoje dete kod doktora protiv teške kože kod kuće

Post Roditeljstvo

Kako su bebe dečko više pogođeni stresom (i šta roditelji to mogu učiniti)