Zašto imam velike probleme sa 13 razloga zašto | BA.burnbrightlove.com

Zašto imam velike probleme sa 13 razloga zašto

Zašto imam velike probleme sa 13 razloga zašto

Predstava 13 Razlozi Whyis najnoviji hit Netflix je - ali je isto tako duboko kontroverzna. Serija je bazirana na Jay Asher iz 2007. Romanu istog imena i govori o karakteru po imenu Hannah Baker koji bilježi 13 kompromitujuće trake za pojedince verovala igrao ulogu u svoju odluku da se ubije.

Glumica i 13 Razlozi Whystar Kate Walsh, koji igra Hannah majka bolom u emisiji - smatra da je serija ima ogroman valueand se mogu odgovorno koristiti kao odskočna daska za bolji dijalog s tinejdžerima o maltretiranju, seksualno zlostavljanje, mentalno zdravlje i suicidalne ideje.

Ali nisam uvjeren da je to odskočna daska bilo koga od nas žele naša deca ronjenje.

Prevenciju samoubistva aplikacije svi trebali znati o

Predstava je tvorac, Brian Yorkey i pisci emisije ne povlačite udarce sa svojim brutalnim scenama i predmet.

"Suočavanje ova pitanja head-on - govori o njima, biti otvoren o njima - uvijek će biti naša najbolja obrana protiv gubitka drugi život", rekao je pisac Nic Sheff. "Ja sam ponosan što sam dio televizijske serije koja nas primorava da te razgovore, jer tišina zaista jednaka smrt."

Kate Walsh se slaže sa Sheff.

"Mislim da je [roditeljima] treba gledati sa svojom decom i zaista mislim da bi trebalo biti obavezno u školama da gleda i razgovarati o tome i da se školuju oko njega. Nažalost, mnogo života klinci 'su izgubili pred školama u razgovore i svijest i zajednice počeli da dijalog o tome. Dokle god sve je obavijeno velom stida i tajnosti, ništa dobro ne može doći od nje. "

Poštujem Walsh je pogled na 13 razloga zašto. Kapiram - to je projekt joj je stalo duboko o, a predmet je važno. Ipak, ja se borim puno sa ovaj šou.

Odricanje od odgovornosti: Nisam pročitao knjigu, a ja nisam gledao seriju. Ali sam gledao neke scene. I scene sam gledao me uznemiravaju duboko. Mislim da je show zaista ulepšavati samoubistvo Hannah lik - i ja to ne vidim kao odgovorna ili pomoći izbora. Tu su i uznemirujuće grafičke scene koje prikazuju oba silovanje (dva silovanja, da budem precizniji) i krvavu samoubistva koje je izazvalo dovoljno za odrasle - a kamoli teen demografskim emisija se plasira.

Nisam sam u moju zabrinutost. Gledaoci su imali bezbroj odgovora na predstavu. A mnogi se snažno protivi zbunjujuće poruke u emisiji (pravda u životu nije moguće, ali ubiti sebe i možda samo osvetiti). Mnogi stručnjaci tvrde da u emisiji glamorizes suicideand možda čak i krenula ili povećati suicidalnih ideja u ugroženim tinejdžera.

Takođe, sigurno ne pomaže da Hana je prikazan po neverovatno lepa glumica da bi mnogi teen djevojke vole da izgledaju kao i identifikovati. Smatram da postoji nešto Semenska o sjajnim furnira serije, nešto gotovo eksploatacije. 13 Razlozi Whyjust ne sedi sa mnom kao roditelj - i to također ne sedi sa mnom kao kriza savjetnika.

Radim kao savjetnik za krizne linije teksta. Od 13 Razlozi Whywas pušten, našim stranicama saobraćaj je alarmantno povećava. Mnogo, mnogo texters govorimo o emisiji - ali ne nužno i na koristan način. Postoje mladim studentima koji žele toliko da budem kao Hannah Baker, koji žele povrijediti one koji su ih boli.

Ali ovi klinci nemaju emocionalnu zrelost da vide dalje od desne ovdje, zar ne-sada bol su u. Dijalozi vodimo su zabrinjavajući. Upravo sada, čini se da ovaj šou čini samoubistvo hladnjak, više dostižan i više mainstream za mnoge djecu u riziku smo razgovarati.

Jedan otac, učitelj i pisac, Jack VanNoord, napisao je sjajan mišljenje komad za Chicago Tribunediscussing problematične ton emisije. Ne bih se složio sa njegovim poena više:

"Poruka iz serije - namjerno ili ne - je da, dok pravda može biti nedostižan u životu, to bi se moglo postići u smrt Većina uznemirujuće je ideja da jedan samoubistvo može poslužiti kao katalizator da se točkovi pravde okretanja..

Međutim, vi mislite o 13 razloga zašto, ako imate tweens ili tinejdžeri, hajde da se njihov glas i najpotresnijih misli stvar sada. I budimo njihova pojačala i zalaže se - i dati im razloga za vjerovati da bez obzira na sve, oni će se čuti.

A ako je vaše dijete podešavanje u 13 razloga zašto, mislim da je vrijedno gledanja predstava s njima. Mislim da je to i upitati themwhy oni gledaju - raspravlja šta je neodoljiv o priči, ono što rezonira najviše s njima.

Možda ćete samo biti iznenađeni theirreasons zašto. I to je ono što je zaista bitno.

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Ostavite Chrissy teigen - a ostali mi mame - već sami

Post Roditeljstvo

10 najsmešnijih tweetova od roditelja ove nedelje

Post Roditeljstvo

Tinejdžer koji je umro u olupini ostavio je napomene da se pamte

Post Roditeljstvo

Kako dobiti kućni posao sa novorođenom bebom

Post Roditeljstvo

Kako imati sretan praznik kao novi usvojitelj

Post Roditeljstvo

Roditeljsko savjetovanje: da li neobavezno mora popuniti svoju kuću s djecom?

Post Roditeljstvo

Možda smo sada srećniji, ali naša deca i dalje žale zbog našeg razvoda

Post Roditeljstvo

6 načina za isključivanje nakon bebe

Post Roditeljstvo

U 2018. godini smanjena je upotreba droge

Post Roditeljstvo

7 smešno laku noć halloween kostime koristeći samo slagalice

Post Roditeljstvo

2018 je bila godina jedinstvenog imena bebe

Post Roditeljstvo

Heidi montag i spencer pratt imaju bebu na putu