5 tajnih podataka o roditeljstvu koje možemo naučiti od švedskih | BA.burnbrightlove.com

5 tajnih podataka o roditeljstvu koje možemo naučiti od švedskih

5 tajnih podataka o roditeljstvu koje možemo naučiti od švedskih

Ako halapljivo se francuski parentingtips o tome kako da biste dobili svoj petit Bebeto jedu haricots - ili ako ste u potpunosti opremljen svom domu u danskom hyggestyle, ti ćeš žele čuti ovo. To je vrijeme da vam skrenem pažnju na drugoj evropskoj zemlji u kojoj roditelji postaju glavni rekviziti u zadnje vrijeme: Švedska.

Nedavno sam pročitao da nema takve stvari kao što Bad Weatherby švedsko-rođen autor Linda Akeson McGurk, i to je bio pravi otkrovenje u vezi mnogih načina na koje američki roditelji su ovih dana Coddling našu djecu (uglavnom u zatvorenom prostoru). Evo suština: McGurk preselio u Indiana iz Švedske, udala, imala dva mlade djevojke. Ali ona je počela primjetiti djetinjstvo njene dece su bili jako različit od onog koji je ona sama iskusila dok je odrastao u malom gradu Švedske. Uglavnom, McGurk otkrili da tako mnogi američki roditelji i škola tako vidio djecom idu na otvorenom da igraju kao "odgovornost" - u stvari, ona primetila igrališta i parkovi u njoj Indiana zajednica bi sjesti prazan za mnogo godine.

Dosta nakon što joj je rekao djevojkama nije bilo dozvoljeno da pliva u potoku u javni park (jer, opet, odgovornost), McGurk zakleo mora da postoji bolji način. Tako da je spakovao i preselio cijeli FAM natrag u Švedsku. Tu, njena djeca provode sate svaki dan na otvorenom za nestrukturiranih igra bez obzira na vremenske prilike. A razlika ona je primijetio u njihovo raspoloženje i ponašanje je kao dan i noć.

Da li ste spremni da se prijavite svoju djecu za švedskog život? Evo još neke tajne iz McGurk i Šveđani o skandinavski način roditeljstva.

Stvari ne moraju biti "Kid-friendly" biti Kid-friendly

Klinci napreduju off svjež zrak

Švedski bebe počnu spavao na otvorenom, ubrzo nakon što su rođeni - da, čak i na niskim zimskim godina. Roditelji tu Kunem praksa pomaže u sprečavanju bolesti i zdravije nego disanje u zatvorenom prostoru ( "ustajalog") zrak. Dok vi možda ne želite da ostavite svoju bebu spavao izvan Stateside (možeš tehnički hapse zbog toga) ima važnu lekciju da nauče ovdje: Koristi od svježeg zraka su stvarni. Djeca koja provode više sati izvan dnevno imaju manje bolovanja, više su svjesni svojih čula, pa čak i imaju bolje raspone pažnje i manje anksioznosti i depresije. Umjesto rezanja udubljenje u korist više akademskih vremena, Švedski nastavnici smatraju svježem zraku je ključno - i integrirati ga u dio svakog školskog dana.

Ne postoji takva stvar kao što je loše vrijeme - samo loša odjeća

Kako rastu, švedski djecu bundle up i igrati izvan tijekom cijele godine, čak i kada pada kiša ili snijeg. I to je stvarno nije velika stvar, McGurk insistira. Jer (ne čudi ovdje) klinci zapravo vole prskanje u lokve, sankanje i izradu snijega anđela. To je obično adultswho imaju problema sa prilagođavanjem na ideju o slanju svoje Littles na otvorenom kada je vrijeme lelek i bruto. Ali sljedeći put prognoza izgleda turobno, McGurk preporučuje jednostavno stavljanje na drugom sloju (ili kabanicu i Wellies) i ide van sa svojim djecom, čak i ako je samo 10 minuta da počne. Verovatno ćete primijetiti razliku u raspoloženju malena - a čak i svoj - za ostatak dana. Napomena: Ovo se ne odnosi na svaki scenarij. Naravno, ako postoji tornado, zadržati svoju djecu unutra.

Moja beba ne spava, i to je moja greška

Deca mogu biti nezavisni učenici

Da, bilo je više nego samo priroda i svjež zrak u toolbox švedskog roditelja. Jedno od iznenađenja za McGurk kada se vratio u Švedsku je da su mladi klinci nije bilo pritisak da čitati i pisati prije dobi 3. Umjesto toga, oni su ohrabreni da provode svoje vrijeme istražujući i dolaze na svaku novu vještinu na svoju ruku. Na taj način, oni razvijaju više strasti - i nadam se da postanu doživotni učenici. Isto važi i za sport; umjesto da se gura u atletici od strane roditelja, švedski klinci su ohrabreni da istražuju i pokušajte različite stvari o svom vremenu. Na kraju, oni su samo mogli pronaći nešto što vole.

Uvjeren djeca koja preuzmu rizik dolazi od roditelja koji ne lebde

Nećete naći mnoge helikopter roditelja u Švedskoj. To je zato što Šveđani vjeruju u "slobodu odgovornosti" - dopuštajući svoju djecu da izađu i igrati i istraživati ​​sami satima u isto vrijeme. Deca u Švedskoj lutaju dvorištu sami i često idu u parkovima i oko grada pod nadzorom starijih djecu. Naravno, žive u zemlji s gotovo nultu stopu kriminala čini mnogo lakše da se na brodu s. Da li to zvuči nemoguće u kojem živite? Pa, američki roditelji i dalje mogu ohrabriti djecu da igraju samostalno, čak i ako su pod nadzorom, naglašava McGurk. Na primjer, pokušajte ne da se odmah miješa sljedeći put sukoba ili izazov nastaje između vašeg djeteta i prijatelja. Puštajući djecu saznaju stvari za sebe mogu da rade čuda za njihovo povjerenje.

Rodne uloge su besmislene

Vi vjerojatno već znao da je Skandinavija je velika na jednakosti. I kako se ispostavilo, rodno neutralne roditeljstvo počinje od rođenja. Neki doktori u Švedskoj neće ni reći novi roditelji pol svoju bebu dok on ili ona je rođena - ništa od toga nije teško bojama, heteronormativnom bebu gluposti. Kasnije, postoje i rodno neutralne preschoolswhere nastavnici ne koriste rodno specifične zamjenice kao što je "on" ili "ona." U Švedskoj, dječak i djevojčica Scout trupe su spojeni u jednu; djevojke su ohrabreni baš kao i dječaka da se van i učiti o prirodi - i, naravno, da se prljavo. Često klinci samo napustiti svoje prljavu odeću u garaži ili se polijevanom pre nego se vraća u kuću. Svako ima dobar provod, a tu je apsolutno nema frke.

Šta je rodno neutralne Parenting?

Većina od tajni švedske roditeljstva nisu toliko revolucionarno. U stvari, ideja igranja van satima i biti u stanju da preuzmu rizik bez odrasle osobe stalno miješa možda ćete čak i podsjetiti svog djetinjstva. Naravno, svijet promijenio mnogo od tada. Ali moralne priče: Ne boj se, kako bi vaši mališani povede o tome kada, gdje i kako žele da igraju i uče. I zaboga, pusti ih na kiši i snijegu. Samo budite sigurni da ih povezali prvi.

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

2018 je bila godina jedinstvenog imena bebe

Post Roditeljstvo

Zašto ne bi trebalo da bebe bebu porodice

Post Roditeljstvo

Courteney cox priznaje da će imati još jednu bebu u 53 godini

Post Roditeljstvo

Snažna imena beba za vašeg prirodnog rođenog lidera

Post Roditeljstvo

Jade Tolbert odgovara na dojke za slikanje dojke

Post Roditeljstvo

Chrissy teigen posts seksi trudnoća pic - & rod otkrivaju ?!

Post Roditeljstvo

Želela sam 15 djece, ali ljudi su me već sramotili što imaju pet

Post Roditeljstvo

Mama poziva direktora da pronađe odeću odeću za svoju kćerku

Post Roditeljstvo

Sekundarna neplodnost: 6 činjenica koje morate znati

Post Roditeljstvo

Raspored vojnika satova žena rodila - preko Skype-a

Post Roditeljstvo

Nas savet za obuku za spavanje: preskočite grad i učinite da vaš partner to uradi

Post Roditeljstvo

Kardashian sestre očekuju istovremeno, jer nauka