5 manje poznatih znakova da će vaše dete biti nadareno | BA.burnbrightlove.com

5 manje poznatih znakova da će vaše dete biti nadareno

5 manje poznatih znakova da će vaše dete biti nadareno

Šta je nadaren dijete?

Izraz "nadareni" ima različita značenja. Neke škole i organizacija koje koriste strogo da odredi osobe s dobro iznad prosjeka inteligencije, dok su drugi usvojiti širi spektar kriterija. Prema podacima Nacionalne asocijacije za talente ", daroviti pojedinci su oni koji pokazuju izuzetan nivo sposobnosti (definiran kao izuzetnu sposobnost razmišljanja i učiti) ili kompetencije (dokumentirani učinak ili postignuće u top 10 posto ili rjeđe) u jednoj ili više domena. Domene uključuje bilo strukturiran područje djelovanja sa vlastitim simbol sistema (npr, matematika, glazba, jezik) i / ili set senzorimotorne vještine (npr, slikanje, ples, sport). "

9 načina da se Vaš Kid to Love Muzeji

Ako se pitate da li je vaše dijete nadaren, to pomaže da znaju šta znaci da traže - i oni možda neće biti ono što ti misliš.

1. Postupajući u klasi

Vašeg djeteta remete ponašanje u učionici može biti znak da su nadareni. "Mnogo nadareni klinci pronaći rutinu zadatke u osnovnoj školi dosadno, tako da će se ponašaju, razgovarati s prijateljima i rade druge stvari koje podstiču njihove misli bolje od dodajući 2 + 2, iznova i iznova", objasnio je licencirani Florida-based psiholog Kathryn Esquer.

2. Niska razreda

Ako mislite da daroviti klinci uvijek dobiti najviše ocene, razmislite još jednom. "Većina ljudi pretpostavljaju da je to dovoljno zreo preko-the-board dijete, akademski je briljirao, koji je nadaren, ali često nadarene dijete se bori", rekao je psihijatar i autor The Power of Different, dr Gail Saltz. "Nadareni dijete može briljiraju u jednom području, ali se bori u drugom jer su nadareni u jednoj areni. Nadareni dijete može hyperfocus na jednu stvar na štetu drugih, jer upija i stanju u ovoj oblasti i saznajte potapanje tako zadovoljavajući. "

Bivši učitelj i ADHD strateg Yafa Crane Luriaagreed. "Hoćeš li često vidimo D i F među visoko nadarenoj djeci da se ne 'hranili' učenja koja im je potrebna", rekla je ona. "Gifted djecu zahtijevaju posebne obrazovanje kao posebnim potrebama djecu. Barem mora biti komponenta u nastavni plan i program za rješavanje svoje sposobnosti, ako se cijeli nastavni plan i program nije usmjerena prema njima."

Najkul Pretplata Kutije za djecu koji vole Getting Mail

3. Anger

Različitih neujednačen psihofizički razvoj može dovesti do frustracija, što može prikazati kao ljutnja, u nadarena djeca. "Nadarena djeca imaju tendenciju da misle brže nego njihova mala tijela mogu biti u stanju držati korak sa", rekao je Esquer. Iako oni mogu biti u stanju da riješe problem u njihovim glavama, oni ne mogu fizički izvršiti rješenje. Primjer za to je dijete radi na zadatku vremenu matematike - premda ne mogu izračunati odgovore u svojim glavama brzo, njihove fine motorike su manje razvijene (i više u rangu sa svojim biološkim starosti) i oni mogu postati frustrirani kad god mogu 't pisati odgovore tako brzo kao oni mogu riješiti problem. "

4. Nedostatak prijatelja

Nadarena djeca mogu odnositi bolje odraslih i starije djece nego klinci svoga uzrasta. "To može ostaviti ih izolovano i potencijalno zlostavljan u učionici", rekao je Esquer. "Gifted klinci često osjećaju frustrirano kada klinci svoga uzrasta nisu u stanju držati korak s svoju maštu i kritičkog razmišljanja. Od nadareni klinci se često vide kao" mini-odrasle ", nastavnici i roditelji mogu pretjeramo dobi-odgovarajuće ponašanja, kao što su nizak kontrole impulsa, u nadarene dece. "

5. Depresije i / ili anksioznosti

Neki nadarena djeca može prikazati znakove depresije ili anksioznosti zbog povećanog emotivnog osjetljivost i duboka, intenzivna osećanja i reakcije, koje mogu biti teško da verbaliziraju ili čak shvatiti. "Nadareni dijete može emocionalno bore sa anksioznosti jer je njihov intelektualni kapacitet nadilazi njihove razvojno psihološki kapacitet za upravljanje sadržajem mogu shvatiti", objasnio je Saltz.

"Nadarena djeca imaju tendenciju da se kritike više osobno od svojih vršnjaka", rekao je Esquer.. "Osim toga, oni imaju tendenciju da internaliziraju kvarova dublje nego njihovi vršnjaci To može dovesti do nadarenoj djeci razvijanje straha od neuspjeha - što [mogli] biti dovoljno jak da spriječi čak i pokušavaju da pokuša zadatak koji su upoznati sa, kao kao isprobavanje za sportski tim ili rješavanju novi domaći zadatak. "

Ako mislite da je vaše dijete nadarena i ne napreduju u svojoj školi okruženju, pitajte školskog okruga za besplatnu Psychoeducational procjene kako bi se utvrdilo da li vaše dijete ima potrebu za individualizovani plana obrazovanja. "Čekaj vremena za ove evaluacije često mogu biti nekoliko mjeseci", upozorio je Esquer. "Rad sa licenciranim psiholog u vašoj zajednici za Psychoeducational procjenu možete dobiti odgovore koje brže potrebno, i oni mogu zagovarati u vaše ime u školskom okrugu."

TV-slobodne aktivnosti koje drže Toddlers Engaged i Happy

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Roditeljsko savjetovanje: moja snaja mijenja pelene svoje bebe na kauču

Post Roditeljstvo

Porodica stvara blokbuster video prodavnicu u svom domu za autističnog sina

Post Roditeljstvo

5 načina da ne mrzite svog muža nakon djece

Post Roditeljstvo

Roditeljsko savjetovanje: da li neobavezno mora popuniti svoju kuću s djecom?

Post Roditeljstvo

Ažuriranje: Josh i Anna duggar dele prve fotografije petog bebe

Post Roditeljstvo

Kućni hrani za odmor, kako bi klasike učinile prijateljima za djecu

Post Roditeljstvo

10 činjenica koje ćete podeliti s djecom o predsjedničkoj inauguraciji

Post Roditeljstvo

7 stvari koje novi roditelji žele da razumeju svoje prijatelje bez dece

Post Roditeljstvo

Alanis morissette otvara se o postpartumnoj depresiji

Post Roditeljstvo

Zašto ti treba mamin bjekstvo

Post Roditeljstvo

Kristen bell i Dax shepard i dalje su čuveni roditelji i ljudska bića

Post Roditeljstvo

Ovi neverovatni američki olimpijski sportisti su takođe mame