Sada znamo zašto mačke stvarno imaju bradavice | BA.burnbrightlove.com

Sada znamo zašto mačke stvarno imaju bradavice

Sada znamo zašto mačke stvarno imaju bradavice

Moja baka Hazel imala mačku po imenu Molly, kojeg je obožavala. U stvari, to je vjerojatno sa sigurnošću reći da je opsjednut Molly. Dakle, kada Molly počeo spoticanja oko i djeluje dezorijentiran, moja baka razumljivo nastavio za paniku te da joj BFF (najbolji mačji prijatelj, Natch) ravno do veterinara.

Srećom, to nije bio najgorem slučaju - to jest, neke rijetke i agresivni rak - to je uzrokovalo probleme Molly. Umjesto toga, korijen problema je nešto niko od nas se očekuje: joj brkove.

Naravno, svi smo znali da nije jednostavno postoje za dekoraciju. Ali da budem iskren, mi nismo zapravo ikada zastao da pitam: "Zašto mačke imaju brkove?" Pa, u slučaju da ste kao znatiželjan kao mačka oko ovaj upit, evo 411 dlake na licu vašeg Feline a.

Za početak, brkovi mačke ', ili vibrissae, su izuzetno osjetljive senzorne alata. Prema toLive znanosti, te taktilne dlake su prepuna nerava, koji pomažu da mačke svjesni svoje okoline.

Da biste ga staviti u kontekst, to je kao da prsti rastu iz vašeg lica - oni vam omogućavaju veličine do objekata, ljudi i mesta jednostavno kroz dodir, čak i noću. Od brkovi mačke su grubo dok je mačka je širok, mačke često koriste svoje brkove da procene da li ili ne mogu stisnuti u prostor.

To je vrijeme da se prestane Scaring Vaš Cat sa krastavcima

Drugi način mačke koriste svoje brkove? Kada lov (ili kada se pokušava izbjeći love). Jer brkovi mačke 'su tako osjetljive, oni mogu otkriti promjene u zraku struja. Ovo im pomaže i odredimo plijen i ne približavaju potencijalne predatore.

Brkovi su takođe odličan barometerfor raspoloženja vaše mačke. Tako je; svoj mačji prijatelj možda pokušava nešto da ti kažem, a vi jednostavno ne javlja vizualni tragove. To uključuje zategnuto brkove kada se osjeća vaša mačka pretila, opušteni brkovi kada mačka se osjeća mirno i naprijed-gurnuo brkove kada mačka je uzbuđen ili upozorenja.

I šta je brkove imaju veze sa stanjem moje bake mačka? Nakon daljnje inspekcije, veterinar je otkrio da Molly nekako potpisali su brkovi off jednu stranu lica. Jer mačka brkovi su tako osjetljiva, oštećena brkovi mogu opustoši nervni sistem vašeg ljubimca. Mačka neće biti u stanju da primi navigaciju signale to normalno dobija od svojih brkova, što može dovesti do sve od dezorijentacije u kamen i još mnogo toga. Osim toga, to može uzrokovati mačka bol izgubiti svoje brkove, tako da je najbolje da se bave hands-off pristup.

Šta je zdrave težine za mačke? Brojevi Vjerojatno nisu ono što mislite

Osim toga, zašto bi ikada želiš da nered sa svojim mačka je ugrađen u senzornom sistemu ionako? To je ono što on ili ona koristi kako bi dobili informacije o svijetu oko njih. I hej, to uključuje i tebe! Možete zahvaliti brkovi vaše mačke za pomoć da te povoljno tumače i pomaganje mačka da se osjećaju sigurno dovoljno oko vas da formira svoj impresivan obveznica.

Ovaj post je pod pokroviteljstvom Plava Buffalo.

Povezane vijesti


Post Kućni ljubimci

10 pasova pasa koje se ponašaju kao mačke - ako stvarno ne možete da se odlučite

Post Kućni ljubimci

7 savjeta za pronalaženje kućnih ljubimaca

Post Kućni ljubimci

Bumbari postaju ugroženi (i moguće izumrli) gori nego što si mislio

Post Kućni ljubimci

Psi koji vole vodu koji su savršeni pratioci za plažu na plaži

Post Kućni ljubimci

Ispostavlja se da je trening matorke prilično sličan muškoj obuci vašeg djeteta

Post Kućni ljubimci

Može li vaš pas pati od kliničke depresije?

Post Kućni ljubimci

Nije sigurno koje vakcine za pse stvarno treba? evo kompletne liste

Post Kućni ljubimci

7 pasa koji izgledaju kao stvarni život scooby doo

Post Kućni ljubimci

10 pasova pasa koje su super-slatke, ali ozbiljno teško trenirati

Post Kućni ljubimci

U svetu slatkih canine, ove divne mešovite rase su tamo gde je

Post Kućni ljubimci

6 brutalnih razloga da prestanete dozvoliti vašem psu da vas poljubi

Post Kućni ljubimci

Da li mačke znoju?